Nauka

Posle Perseida, stiže još jedan spektakl: Večerašnji fenomen na nebu nećemo ponovo videti sve do 2037. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

19/08/2024

-

19:10

Posle Perseida, stiže još jedan spektakl: Večerašnji fenomen na nebu nećemo ponovo videti sve do 2037. godine
Posle Perseida, stiže još jedan spektakl: Večerašnji fenomen na nebu nećemo ponovo videti sve do 2037. godine - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Avgust 2024. godine je vrlo uzbudljiv mesec za ljubitelje posmatranja nebeskih pojava, a nakon spektakla koji je priredila meteorska kiša Perseida, ove noći ćemo moći da uživamo u retkoj pojavi "plavog supermeseca".

Isti fenomen imali smo i u avgustu 2023, ali je sledeći predviđen tek u januaru i martu 2037. godine. 

Šta izaziva pojavu supermeseca?

Mesečeva orbita oko Zemlje nije savršena kružnica, nego elipsasta putanja, a u trenutku kada je najbliže našoj planeti, odnosno na oko 363.300 kilometara, izgleda sjajnije i upečatljivije nego u ostalim noćima.

On deluje 14 posto veće i 30 posto sjajnije nego kada je na najudaljenijoj tački od naše planete, odnosno na oko 405.500 kilometara.

Iako razlika deluje suptilno, supermesec zapravo ima značajan uticaj na Zemlju i dovodi do većih plima nego što je to uobičajeno, zbog svoje blizine.

Iako se večeras očekuje delimična oblačnost, trebalo bi da mesec u svom punom sjaju bude barem na neko vreme vidljiv na noćnom nebu iznad Srbije.

Šta je plavi mesec?

Plavi Mesec zapravo nema nikakve veze sa bojom samog nebeskog tela. Naime, Mesečev ciklus traje 29,5 dana, što znači da 12 punih ciklusa traju 354 dana što je malo kraće od jedne godine.

Dakle, otprilike svake dve i po godine pun Mesec se pojavi dva puta u toku istog kalendarskog meseca, a ta pojava ima naziv "plavi mesec".

Ipak, sasvim nezavisno od ove pojave, Mesec povremeno može da bude plav, a uzrok tome su obično sitne čestice u atmosferi koje rasipaju svetlosne zrake.

Kada nas očekuje sledeći supermesec?

Do kraja godine imaćemo još tri supermeseca - 18. septembra, 17. oktobra i 15. novembra.

Septembarski supermesec biće delimično i pomračen, što znači da će preko jednog dela njegovog diska preći Zemljina senka, ali to neće biti očigledno posmatračima.

Najkrupniji supermesec obasjaće nas u oktobru, kada će biti oko 100 kilometara bliži Zemlji.

Komentari (0)

Magazin