Nauka

Kako je opasni predator živeo u tinejdžerskom dobu: Dečaci u pustinji pronašli redak primerak fosila tiranosaurusa reksa

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2024

-

15:52

Kako je opasni predator živeo u tinejdžerskom dobu: Dečaci u pustinji pronašli redak primerak fosila tiranosaurusa reksa
Kako je opasni predator živeo u tinejdžerskom dobu: Dečaci u pustinji pronašli redak primerak fosila tiranosaurusa reksa - Copyright Tanjug/AP/Sam Fisher (HONS)

veličina teksta

Aa Aa

Redak fosil adolescentnog tiranosaurusa reksa iskopan je u pustinji u Severnoj Dakoti.

Otkriće fosila, koji je nazvan "Tin Reks" (Teen Rex), objavio je u utorak Muzej prirode i nauke u Denveru, gde će fosil biti proučavan i izložen, prenosi Reuters.

Braća Lijam i Džesin Fišer su pre dve godine zajedno su sa rođakom Kejdenom Medsenom i ocem Semom tražili fosile, a veliku kost koja viri iz zemlje primetili su Lijam i njegov otac.

"Tata je pitao: 'Šta je ovo?' A Džesin je rekao: 'To je dinosaurus'", priseća se Lijam, koji sada ima devet godina.

Tanjug/AP/Sam Fisher (HONS)

Mali paleontolozi Lijam i Džesin Fišer sa rođakom Kaidenom Medsenom

Sem Fišer je poslao sliku svog pronalaska paleontologu Tajleru Lajsonu, koji je zaposlen kao kustos u denverskom muzeju. 

Na početku ispitivanja nije se znalo da je reč o tiranosaurusu reksu, već se smatralo da je u pitanju bio dinosaurus biljojed.

T-reks, koji je lutao zapadnom Severnom Amerikom, bio je jedan od najvećih dinosaurusa mesojeda. Čini se da je otkriveni tiranosaurus imao između 13 i 15 godina, da je bio dugačak 7,6 metara i da je bio težak 1.600 kilograma. 

Tanjug/AP/Sam Fisher (HONS)

 

Možda najveći poznati primerak tiranosaurusa reksa je onaj po imenu Su u Fild muzeju u Čikagu, koji je dugačak 12,3 metara.

Tiranosaurus reks živeo je pre oko 67 miliona godina, blizu kraja perioda krede. 

Komentari (0)

Magazin