Istorija

Danski arheolozi otkrili pedeset skeleta iz ere vikinga

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

14:23

Danski arheolozi otkrili pedeset skeleta iz ere vikinga
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danski arhelozi su tokom iskopavanja na mestu velike grobnice iz doba vikinga pronašli 50 izuzetno dobro očuvanih skeleta.

Ovo otkriće će, kako se očekuje, pomoći da se sazna više o životu ovog nordijskog naroda poznatog po svojim pomorskim pohodima u srednjem veku, prenela je danas agencija Reuters.

Skeleti, pronađeni kod trećeg po veličini danskog grada Odense, ostali su netaknuti zahvaljujući visokom nivou vode i povoljnim uslovima u zemljištu koji su sprečili da dođe do njihovog raspadanja, objasnio je vođa tima arheologa iz lokalnog gradskog muzeja, Mihael Bore Lunde.

On je naglasio da je neverovatno kako su skeleti ostali dobro očuvani, što otvara čitav niz mogućnosti za nova otkrića i saznanja.

Na mestu iskopavanja koja su počela pre šest meseci, otkriveni su i retki artefakti kao što su noževi, staklene perle i broševi koji datiraju iz perioda između 850. i 970. godine.

Prema rečima Lundea, većina predmeta nađenih u grobovima ukazuju da je većina ovde sahranjenih ljudi pripadala maloj zajednici poljoprivrednika, iako su nađeni i ostaci ženske osobe koja je imala viši društveni status pa je sahranjena sa nožem ukrašenim srebrom.

Većina skeleta izvađena je iz grobova i spakovana u kartonske kutije u muzeju, kako bi se osušili pre nego što arheolozi pređu na detaljnije analize i njihovo finalno čišćenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin