Aktuelno iz kulture

Selekcija Hrabri Balkan na Festivalu autorskog filma: Filmski autori sa Balkana pozivaju na društvenu odgovornost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2024

-

12:18

Selekcija Hrabri Balkan na Festivalu autorskog filma: Filmski autori sa Balkana pozivaju na društvenu odgovornost
Selekcija Hrabri Balkan na Festivalu autorskog filma: Filmski autori sa Balkana pozivaju na društvenu odgovornost - Copyright FAF promo

veličina teksta

Aa Aa

Festival autorskog filma, koji ove godine obeležava 30 godina postojanja, od 22. do 29. novembra publici će predstaviti filmove u nekoliko programskih selekcija.

Selekcija "Hrabri Balkan", koja privlači sve veću pažnju publike, ove godine i sama slavi mali jubilej - deset godina. Ovaj program istražuje nove pravce u autorskom filmu, otkivajući upečatljive glasove i njihove filmove svih rodova, žanrova, formata i trajanja, a koji dolaze sa Balkana ili govore o Balkanu.

U okviru ovog programa manje poznati reditelji i rediteljke stoje rame uz rame sa etabliranim imenima, a tročlani žiri svake godine bira najsmelije ostvarenje, formalno ili tematski provokativno.

Maša Seničić i Stefan Ivančić, selektori programa Hrabri Balkan su povodom ovogodišnje selekcije rekli: "ilmovi ovogodišnje selekcije su povezani kroz obračun sa pripadnošću i nasleđem, sa praksama ćutanja i zaborava. Njihov okršaj je i poziv na osećajnu i društvenu odgovornost".

FAF promo

"Dobra djeca"

U programu Hrabrog Balkana biće prikazano 12 filmova, a većina autora i autorki biće gosti festivala. Selekciju čine filmovi: "Ništa na svom mestu" (Burak Čevik), "Ono što tražimo od statue je da se ne pomera" (Dafne Heretakis), "Miris sveže farbe" (Nađa Petrović), "Radije bih bila kamen" (Ana Hušman), "Krila radnika" (Ilir Hasanaj), "Na putu" (Samir Karahoda), "Sunce nikad više" (David Jovanović), "Bonaca" (Luka Vlaho), "Majka je rođena grešnica" (Hoda Taheri, Boris Hadžija), "Šta Marija nije znala" (Konstantina Kocamani), "Osam razglednica iz Utopije" (Radu Žude, Kristijan Ferenc-Flac), "Dobra djeca" (Filip Peruzović).

FAF promo

"Majka je rođena grešnica"

Podsećamo, FAF će svečano biti otvoren projekcijom filma "Susedna soba" Pedra Almodovara u petak, 22. novembra u 19 časova. Glavna lokacija festivala biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Kinoteke, bioskopima CineGrand Rakovica i Delta Planet Niš, kao i u Centru za Kulturu Smederevo, Bioskopu Zvezda u Boru, Bioskopu u Zaječaru i u Filmskoj Dvorani Grocka.

Festival autorskog filma podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije i Potprogram MEDIA programa Kreativne Europe. Prijatelj festivala je Erste Banka Srbija. Ulaznice za festival mogu se nabavitii na blagajni mts Dvorane, kao i preko sajta mtsdvorana.rs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura