Aktuelno iz kulture

FAF pre FAF-a: Projekcije filmskih ostvarenja iz protekle tri decenije

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2024

-

12:39

FAF pre FAF-a: Projekcije filmskih ostvarenja iz protekle tri decenije
FAF pre FAF-a: Projekcije filmskih ostvarenja iz protekle tri decenije - Copyright Prinstscreen YouTube/Radio-televizija Vojvodine - PROMO

veličina teksta

Aa Aa

U susret 30. Festivalu autorskog filma (FAF) održava se mala antologija festivala pod nazivom "FAF pre FAF-a" od 12. do 21. novembra kada će u MTS Dvorani biti prikazane projekcije vrhunskih ostvarenja iz protekle tri decenije.

Na programu "FAF pre FAF-a" biće prikazano deset vrhunskih ostvarenja koja su bila deo programa FAF-a prethodnih izdanja. Film koji će otvoriti malu antologiju festivala 12. novembra je francuski film koji je osvojio Gran pri u Kanu "Profesorka klavira" Mihaela Hanekea, a koji prati pijanistkinju Eriku, strogu profesorku koja drži časove klavira, približava se srednjim godinama i živi sa majkom, ona posećuje seks prodavnice i ulazi u odnos sa studentom Valterom.

Sutradan, 13. novembra, biće prikazan film "Prošlost" Asgara Farhadija koji je za ostvarenje "Razvod" dobio Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, a film koji će se prikazati prati Iranca Samira koji napušta suprugu Francuskinju i dvoje dece kako bi se vratio u svoju domovinu, a njegova supruga započinje novu vezu i on mora da se suoči sa tom činjenicom.

Projekcija turske drame "Zimski san" Nurija Bilgea Džejlana koji je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu biće održana 14. novembra, a film je o bivšem glumcu koji vodi mali hotel u snežnim planinskim predelima Anadolije sa suprugom, sa kojom je u bračnoj krizi.

U petak, 15. novembra, održaće se projekcija filma "AFERIM!" Radua Žudea koji je dobio nagradu Srebrni medved za režiju, a film prati priču Kostandina koji je rumunski policajac 19. veku i njegovog sina koji putuju zemljom u potrazi za odbeglim romskim robom.

Film Mišela Franka "Hronični" koji je u Kanu dobio nagradu za Najbolji scenario prati priču efikasnog bolničara Dejvida koji razvija bliske veze s terminalno obolelim pacijentima, dok u privatnom životu ostaje povučen i teško se snalazi u društvenim situacijama biće prikazan 16. novembra. Sutradan će na programu biti nagrađivani "Ja, Danijel Blejk" Kena Louča.

Film prikazuje života Danijela Blejk (59) koji je stolar koji živi u Njukaslu, a koji nakon preživljenog srčanog udara mora da se izbori sa silama birokratije kako bi dobio pomoć države. U ponedeljak, 18. novembra sledi projekcija nagrađivanog ostvarenja "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva u kom Boris i Ženja prolaze kroz proces razvoda, konstantno se svađaju, i pokušavaju da prodaju stan, ali su već krenuli da se pripremaju za život sa novim partnerima, njih dvoje ni ne pomišljaju na svog sina Aljošu (12) sve dok on ne nestane.

Narednog dana biće upriličena projekcija filma "Projekat Florida" Šona Bejkera u kom majka Hali i ćerka Muni, žive u jeftinom motelu "Čarobni dvorac", Muni provodi dane u avanturama sa prijateljima, nesvesna je žrtava koje njena majka podnosi da bi ih izdržavala.

U sredu, 20. novembra na velikom platnu prikazivaće se nagrađivani film "Srećan kao Lazaro" Aliće Rorvaker, a filmska priča prati Lazara, dobrodušnog mladića, i Tankredija, maštovitog plemića, u izolovanom selu Inviolata, kojim upravlja baronesa Alfonsina de Luna.

Poslednjeg dana programa "FAF pre FAF-a", 21. novembra, biće emitovan film "Kradljivci" japanskog reditelja Hirokazua Koreede koji prikazuje kako grupa autsajdera živi od sitnih krađa na marginama Tokija i nakon hapšenja jednog člana grupe otkrivaju se tajne koje prete njihovom skromnom životu u senci.

30. Festival autorskog filma biće održan od 22. do 29. novembra, a festival će svečano biti otvoren projekcijom filma "Susedna soba" Pedra Almodovara. Glavna lokacija FAF-a biće MTS Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Kinoteke, bioskopima CineGrand Rakovica i CineGrand Niš, kao i u Centru za Kulturu Smederevo, Bioskopu Zvezda u Boru, Bioskopu u Zaječaru i u Filmskoj Dvorani Grocka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura