Aktuelno iz kulture

Da li o knjigama govorimo samo u vreme Sajma knjiga: Sara Arsenović za Euronews Srbija o budućnosti kulture u medijima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2024

-

19:38

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Šta posetioce ovogodišnjeg Sajma knjiga najviše zanima? Koliko se govori o književnosti u ostatku godine? Zašto je važno negovati kulturu u novim medijskim formatima? O ovim važnim temama razgovarali smo sa novinarkom kulturno-umetničke redakcije Radio Beograda 2 Sarom Arsenović. 

"Ovo mi je šesta godina da profesionalno pratim Sajam knjiga. Poredeći sa mojim kolegama i koleginicama iz drugih kulturno-umetničkih redakcija, to i nije toliko impozantna brojka, ali ipak to jeste neka vrsta dovoljnog iskustva da možemo da vidimo kako se i da li se Sajam knjiga menja", kaže Arsenović za Euronews Srbija.

Ta manifestacija koja okuplja više od 400 izdavača, prema njenom mišljenju ostaje najvažnija i najveća smotra pisane reči u ovom delu Evrope, a ove godine je, kako kaže, naročitu pažnju probudila nova knjiga o Hariju Poteru pod nazivom "Božić u Hogvortsu".

Euronews Srbija

 

"Reč je o knjizi koja je 15. oktobra objavljena svuda u svetu na više od 30 jezika, a na srpskom ju je objavila 'Čarobna knjiga'. To je knjiga koja se bavi Harijevim prvim Božićem u Hogvortsu i sigurna sam da postoje mnogi mališani, ali i ne samo mališani koji se raduju toj knjizi", kaže naša sagovornica.

Prostor za kulturu u medijima sve manji

Gužve na Sajmu knjiga dokaz su da i dalje postoji interesovanje za književnost i čitanje, ali se prema mišljenju Sare Arsenović, prostor za kulturu u medijima sakodnevno smanjuje.

"Mislim da je svima jasno da tokom Sajma knjiga svi pričamo o knjigama, ko šta čita, ko šta preporučuje, šta je nešto na šta bi trebalo obratiti pažnju, ali da je to je uglavnom samo tokom tih deset dana u toku godine. Toga su čini mi se i izdavači i pisci, a i mi novinari na neki način svesni i to jeste nešto o čemu zaista treba razmišljati", kaže novinarka.

Ona je takođe i voditeljka podkasta "Vredno priče" u produkciji "Kontrast izdavaštva" koji je posvećen književnim klasicima i  u svakom izdanju bavi se po jednim značajnim delom svetske književnosti.

"Vidimo po komentarima da je takav tip sadržaja i nedostajao u javnom prostoru. Ono što je bila ideja sa podkastom 'Vredno priče' jeste da ne govorimo o kulturi u jednom širem smislu, nego da kroz jedno delo, kroz jednu knjigu, vidimo šta kultura sve zapravo jeste, dakle ne od šireg ka užem, nego od užeg ka širem", kaže Arsenović, najavljujući da će nova epizoda posvećena knjizi "Sudbina i komentari" Radoslava Petkovića biti objavljena danas u 20 časova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura