Aktuelno iz kulture

Nagrade 67. Sajma knjiga: "Kreativni centar" izdavač godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2024

-

14:43

Nagrade 67. Sajma knjiga: "Kreativni centar" izdavač godine
Nagrade 67. Sajma knjiga: "Kreativni centar" izdavač godine - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

"Kreativni centar" je izdavač godine, odlučio je žiri 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Irena Špadijer (predsednik), Tatjana Nježić, Mile Bjelajac, Zoran Paunović i Marko Krstić,  odabrao je tu izdavačku kuću od ukupno pet  onih koje su ušle u uži izbor (Karpos, Kov, Gradac i Lom).

"Od 1989, kada je osnovan, “Kreativni centar” je izdavač koji kvalitetom, visokim standardima i nesumnjivim postignućima jeste činjenica koja u najboljem i najlepšem smislu obeležava izdavaštvo u zemlji, a vremenom je postigao i međunarodnu reputaciju", piše u obrazloženju žirija.

Između dva Sajma objavili su osamdesetak naslova, a sveukupno ih je na njihovom štandu oko 1.500. 

Svojim izdanjima za decu, bebe, tinejdžere, roditelje, mlade i druge, ovaj izdavač na inspirativan, inovativan, relevantan a prijemčiv način obrađuje širok spektar tema, od istorije i mitova do najznačajnijih fenomena današnjice. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Njihova izdanja grade mostove među ljudima i generacijama", navode članovi žirija.

"Žiri ovom prilikom želi da istakne značaj izdavača kao što su loznički 'Karpos', sremskokarlovačka 'Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića', vršački KOV, čačanski 'Gradac', koji ima i prvorazredni časopis, beogradski 'LOM'... koji kontinuirano objavljuju izuzetne, kvalitetne naslove", stoji u saopštenju Sajma knjiga.

Izdavački poduhvat godine

Nagrada za Izdavački poduhvat godine 2024. dodeljuje se ravnopravno knjigama iz edicije "Popularna lingvistika" izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada i "Zborniku kraljeva i episkopa srpskih" (priredio Tomislav Ž. Jovanović), Čigoja Štampe.

"Edicija 'Popularna lingvistika' Izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada, u kojoj je između dva sajma objavljeno pet novih knjiga, postojano i delotvorno istrajava na ostvarivanju plemenite misije negovanja kulture jezika i govora, kao i jačanja svesti o značaju te kulture u savremenom društvu. Studije, rečnici, priručnici i sve druge knjige objavljene u okviru edicije „Popularna lingvistika“, dela su uglednih domaćih autora čija visoka stručnost podrazumeva i umeće približavanja složene i aktuelne lingvističke tematike širokoj čitalačkoj publici, čime ova edicija daje izuzetno veliki doprinos podizanju nivoa jezičke kulture u našoj sredini", navodi se u obrazloženju žirija. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Trotomno kritičko izdanje "Zbornika kraljeva i arhiepiskopa srpskih", prema mišljenju žirija predstavlja izuzetan doprinos srpskoj filološkoj nauci, posebno u domenu tekstologije i istorije književnosti.

"Detaljno je proučeno kompletno rukopisno nasleđe Zbornika (22 rukopisa i fragmenta) od HVI do HIH veka, a za osnovu izdanja uzet je kodeks iz Arhiva SANU, ispisan 1553. godine u Mileševi za manastir Hilandar. Kompoziciono najsloženije delo stare srpske literature, koje je nastajalo tokom HIV stoleća, a čiji je glavni autor arhiepiskop Danilo Drugi, sada je konačno u pravom svetlu dostupno naučnoj i široj kulturnoj javnosti", stoji u njihovom obrazloženju.

Ova dela odabrana su iz užeg izbora u kom su bili još i Borislav Pekić, "Život na ledu" (dnevnici) 1-5, "Štampar Makarije" i Biblioteka "Veliki prevodi“, Treći Trg.

Ostale nagrade

Za najboljeg izdavača iz dijaspore i regiona izabrana je Mitropolija crnogorsko-primorska, a za doprinos u oblasti nauke nagrađen je izdavač "Karpos" za "Svet koji se menja: Globalni srednji vek 500 - 1500", norveškog naučnika Lejdulfa Melvea.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Za Dečju knjigu godine proglašeno je delo "Naš svet u 1.000 odgovora" u izdanju Lagune, a nagradu "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga 2024. dobila je "Pesma" Oskara Daviča u izdanju "Kontrasta".

  • Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip u 2024. dobili su:
  • "Gornja knjiga - donja knjiga", Aleksa Gajić (Izdavačka kuća "Makondo")
  • "Književni svijet Branislava Nušića", Goran Maksimović ("Pravoslavna reč")
  • "Veliki atlas Srbije" (Službeni glasnik)

"Stratište umorene srpske dece u NDH (Nezavisna država Hrvatska - grobnica 54.009 devojčica i dečaka", Božo Grbić (Udruženje "Srpska Krajina 1990", "Izdavač Miroslav")

Nagrada za najlepšu dečju knjigu dodeljena je knjizi Jasminke Petrović "Giga pravi more" u izdanju Kreativnog centra, koju je ilustrovala Ana Petrović, a dizajnirao Dušan Pavlić.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je se Urošu Saviću za kompletan autorski angažman (tekst, ilustracije i grafičko oblikovanje) za knjigu "Hodočašće rastrojenog uma" izdavača "Besna kobila". 

Komentari (0)

Kultura