Aktuelno iz kulture

Janko Popović Volarić: Na snimanju filma "Svemu dođe kraj" osetilo se iskustvo Rajka Grlića

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2024

-

17:50

Janko Popović Volarić: Na snimanju filma "Svemu dođe kraj" osetilo se iskustvo Rajka Grlića
Janko Popović Volarić - Copyright Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Janko Popović Volarić igra u novom filmu reditelja Rajka Grlića "Svemu dođe kraj" koji je pre nekoliko dana imao svoju beogradsku premijeru.

"Svemu dođe kraj" inspirisan je Krležinim delom "Na rubu pameti", a u saradnji s Antom Tomićem, Grlić istražuje tamne strane tranzicije i kapitalizma.

Kroz dva sveta – bogatih i moćnih koji upravljaju društvom i običnih ljudi koji se suočavaju s nepravdom – film prikazuje borbu koja je istovremeno fizička i moralna.

Popović Volarić je rekao da je na audiciji reditelj potajno slušao njega i Živka Anočića, dok su pili kafu i komentarisali scenu.

"I onda je došao i rekao: 'E, ovo hoću!' Onda smo ušli unutra i snimili scenu na potpuno drugom odnosu, koji smo Živko i ja uspostavili čitajući probu uz kafu. Kad te neko ovako primi, dalje nema pritiska. Bilo je krasno", priznao je glumac.

Popović Volarić je dodao da je bilo bitno da dobro klikne sa Anočićem, i kada su "došli na snimanje, tu se sve više manje znalo".

Prema njegovim rečima, Grlić je njima dvojici dao "šahovske scene za stolom", većinom u jednom kadru, kakve jako voli.

Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

 

"Oči, govor i nema puno gesta i rekvizite. Jako sam zadovoljan tim scenama. Često, uglavnom, nisam. Baš sam srećan kako je bilo", istakao je Popović Volarić.

Dok je film s jedne strane ljubavna priča između likova koje tumače Aničić i Jelena Đokić, Popović Volarić je dodao da je drugi deo "susret sa autocenzurom u kojoj svi živimo".

On igra advokata, koji pristane na prikrivanje novčanih i političkih laži, kako bi sačuvao svoj lagodan život, ne shvatajući da mu to ipak nije zagarantovano.

Navevši da se na snimanju osetilo Grlićevo iskustvo, Volarić Popović je dodao da je radio sa nekim rediteljima sa kojima je bilo vrlo ugodno, kao i sa nekima "koji su malo tirani".

"Što isto ponekad ima svog smisla. Sa Rajkom je stvarno vrlo ugodno. Zna šta hoće i onda paralelno uz to dopušta neke improvizacije u okviru uloge. I onda se osećaš i slobodno i sigurno. To je odlično"; istakao je glumac. 

U svom pristupu glumi, Popović Volarić nastoji u sebi "naći neke razlike, ne sličnosti".

Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

 

"Naravno, krećeš u osnovi iz sebe, kako bi ti reagovao, ne samo lik. Neizbežno je da pomisliš kako bi reagovao u nekim situacijama, ali tražiš neke razlike. To je i malo intuitivno. Pokušavaš naći neke sitnice", rekao je glumac.

Popović Volarić se prisetio kako je na snimanju filma "Komik sans" držao kao amajliju olovku koju koriste grafički dizajneri.

"Iz nje mi je sve nekako išlo. Čak sam je u džepu znao vrtiti i možda se tu neke promene dogode? Ne znam", rekao je on.

Dok čeka novi angažman, Popović Volarić očekuje distribuciju u Hrvatskoj i Srbiji filma "Šlager" reditelja Nevija Marasovića, koji je prikazan nedavno na Pulskom festivalu.

On je i producent "Šlagera" uz Marasovića i Iru Cecić, a u filmu sa Lanom Barić igra "dvoje bivših partnera, reditelja, koji se sreću nakon deset godina i razgovaraju o svojoj vezi i snimanju filmova".

Komentari (0)

Kultura