Aktuelno iz kulture

U Etnografskom muzeju otvoren osmi međunarodni festival Etnolodži Fest: "Svaki narod ima svoju Odiseju" (FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

23:09

U Etnografskom muzeju otvoren osmi međunarodni festival Etnolodži Fest: "Svaki narod ima svoju Odiseju" (FOTO)
U Etnografskom muzeju otvoren osmi međunarodni festival Etnolodži Fest: "Svaki narod ima svoju Odiseju" (FOTO) - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Osmi međunarodni festival posvećen promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa i zaštiti kulturnog identiteta "Entnolodži Fest" otvoren je večeras u Etnografskom muzeju u Beogradu, pod počasnim pokroviteljstvom i uz podršku supruge predsednika Srbije Tamare Vučić.

Vučić je, obraćajući se publici na otvaranju festivala, poručila da je podjednako važna uloga svih onih, koji iz godine u godinu, svoju ljubav i poštovanje prema kulturnom nasleđu našeg naroda neguju i brižljivo čuvaju, za sadašnje i generacije koje tek dolaze. 

Ona je, govoreći o tradiciji pričanja priči, navela da se priča nalazi u svemu i da sve iz nje potiče. 

"Ništa kao ona, nije ni pojedincu, ni kolektivu, svojstvenije. Priča pokreće, motiviše, u nju se veruje, ona pleni i nadahnjuje", rekla je supruga predsednika.

Vučić je posebno istakla važnost srpske deseteračke priče "Ropstvo Janković Stojana", koju je nazvala sudbinskom.  

"Priča o putovanju i o povratku kući. Povratku, sa svim onim što je putovanje donelo. Ova je deseteračka priča naša Odiseja, a Stojan Janković je naš Odisej", ocenila je ona. 

Vučić ističe da "Ropstvo Janković Stojana", kao priča o putovanju i povratku, koju gusla slepi srpski guslar, ipak ima jednu ključnu razliku u odnosu na putovanje i povratak Homerovog mitskog junaka. 

"Antički Odisej u srdžbi porobljava i ubija Penelopine prosce, a naš Janković Stojan, sa svatovima svoje Jele, seda za sto. Prašta, razume, ne da da mu se u srdžbi rasturi gnezdo. I za razliku od Homerovog Odiseja, on pronalazi mir. Smirenje i praštanje po povratku, jedino su što zaista može da prekine lutanje. Jedino što može da očuva gnezdo i onaj vinograd u koji se naš Odisej vraća, da nastavi da ga neguje i gaji", navela je ona razlike između dve velike priče. 

Supruga predsednika je napomenula da svaki narod ima svoju Odiseju, korensku priču o putovanju i o povratku kući, samo su, dodaje ona, u zavisnosti od naroda, ishodi putovanja i ishodi povratka drugačiji.

"Svi mi, kao pojedinci i kao narod, putujemo da bismo se vratili kući, sebi. Ono što nas vodi na tom putu da ne zalutamo, jeste tradicija koju ljubomorno čuvamo u sadašnjem trenutku, za pokolenja", rekla je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ona smatra da ipak ne možemo ni u ličnim životima, a ni kao narod, da se isključivo držimo tradicije, odnosno samo onoga što rođenjem jesmo.

"Nigde ne bismo tako stigli, jer ne bismo nigde ni pokušali da pođemo. A opet, da se držimo samo sopstvenih izbora i da zaboravimo kuću, ko bismo onda bili? Lutalice, neukorenjenici, oni koji ne znaju, na osnovu čega i zašto biraju", poručila je Vučić. 

Ona je ocenila da jedina mudrost leži u meri, navodeći da se identitet svakog naroda stvara u meri tradicije i onoga što smo svojim izborima postali.

"Ta mera kodira sve naše osobenosti. I ono čemu se smejemo i ono na šta plačemo i ono što govorimo i što prećutkujemo. I ono na šta pristajemo i na šta ne bismo nikada, sinteza tradicije i savremenog trenutka, to je ono čime smo uslovljeni u svakom delu onoga što smo", rekla je supruga predsednika.

Ona je pozvala sve, da krenu na put kreativnosti, znanja, mudrosti i mere, kao i da to putovanje započnu hrabro.

"Neka traju putovanja i neka njihovo odredište uvek bude gnezdo, ognjište i srce - naša Srbija", zaključila je supruga predsednika.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ministar kulture Nikola Selaković ocenio je na otvaranju da dugogodišnja tradicija održavanja festivala svedoči suštinskom interesu za etnološko nasleđe, kao kreativnu snagu i nadahnuće.

Naveo je da je zemlja u fokusu ovogodišnjeg festivala Republika Turska, podsećajući da se u isto vreme sa održavanjem festivala, odvija i poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji.

Dodao je da će pod sloganom "sinteza", publika moći ove godine da se upozna, kroz modne revije, bazare i panele, sa ovim primenjeno-umetničkim i modno-zanatskim festivalskim projektom.
"Festival je zasnovan na svojevrsnoj korelaciji mode i starih zanata, kroz delovanje i praktičnu saradnju modnih autora, profesionalnih dizajnera i zanatlija starih zanatskih veština", rekao je Selaković.

Podsetio je da je ministarstvo protekle godine prvi put raspisalo konkurs za podršku projektima iz oblasti zaštite starih tradicionalnih zanata i poručio da će ministarstvo kulture nastaviti i u budućnosti da daje podršku ovom festivalu.

Festival su, presecanjem vrpce, otvorili direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić i idejni tvorac i organizator "Etnolodži festa" Goga Grubješić.

Na otvaranju festivala, operski pevači Snežana Savičić Sekulić i Vladimir Andrić, zajedno sa horom Nacionalnog ansambla igara i pesama "KOLO", izveli su pesmu "Oj Moravo".

Na festivalu je održana modna revija "Sinteza", na kome su predstavljene kolekcije "Antiteza" dizajnerke Sonje Krstić i kolekcija "Nitomanija" dizajnerke Ivane Najdanović.

Događaju je prisustvovao i veliki broj predstavnika diplomatskog kora, uključujući i ambasadora Italije Luku Gorija, ambasadora Francuske Pjera Košara, ambasadora Velike Britanije Edvarda Fergusona...

Poseban naglasak na festivalu biće stavljen na vraćanje poštovanja udruženja koja se bave tradicionalnim zanatima i njihovim povezivanjem sa savremenim dizajnerima i kreativinim industrijama.
 

Komentari (0)

Kultura