Politika

Žiofre: Integracija Srbije u EU važna je i zbog sličnosti u mnogim oblastima

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

20:10

Žiofre: Integracija Srbije u EU važna je i zbog sličnosti u mnogim oblastima
Žiofre: Integracija Srbije u EU važna je i zbog sličnosti u mnogim oblastima - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Integracija Srbije u Evropsku uniju važna je ne samo zbog ekonomije već i zbog sličnosti u mnogo drugih oblasti, rekao je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, na otvaranju 26. izložbe fotografija "Primenjena nostalgija", posvećene Beogradu i Budimpešti, koja je organizovana povodom aktuelnog mađarskog predsedavanja Savetom Evropske unije.

Žiofre je dodao da i ova izložba to dokazuje.

"Imamo mnogo sličnosti u raznim oblastima, jer Evropa je naša kuća", naglasio je šef Delegacije EU.

Ambasador Republike Mađarske u Srbiji Jožef Mađar je napomenuo da dve zemlje veoma povezuje i kultura.

"Mi volimo Srbe u Budimpešti, i da Srbi dolaze u naš glavni grad, pa zato što pre treba da uklonimo barijere, naročito čekanje na granici", rekao je ambasador Mađarske.

On je još jedanput naglasio da će njegova zemlja, za vreme predsedavanja Savetom EU, nastaviti snažno da podržava Srbiju da ide napred.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je istakla da je veoma ponosna svaki put kada otvara ovu izložbu.

"Naročito je zanimljiva prva fotografija, jer prikazuje reke, pre svega Dunav, koji nas posebno povezuje", navela je ministarka.

Ona je naglasila da je Srbija čvrsto na evropskom putu, čemu u prilog govori i usvajanje reformske agende, kao još jedan od stimulansa u tom nastojanju.

Projekat "Primenjena nostalgija" zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU.

Ovog puta izlagale su dve umetnice fotografije: Ana Julija Molnar iz Budimpešte i Anđela Stevanović Živković iz Beograda, a svaka od njih fotografisala je grad ove druge.

Osnovna ideja je da se i na ovaj način unapredi kulturna razmena između dveju zemalja, kao i da se promovišu evropske vrednosti i saradnja Srbije sa državama članicama EU.

Ova izložba je deo aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija