Politika

Žiofre: Iskoristite novi zamah, Plan rasta će ubrzati pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

13:13

Žiofre: Iskoristite novi zamah, Plan rasta će ubrzati pristupanje Srbije Evropskoj uniji
Žiofre: Iskoristite novi zamah, Plan rasta će ubrzati pristupanje Srbije Evropskoj uniji - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Šef delegacije EU Emanuele Žiofre izjavio je danas u Nišu na Evropskoj nedelji mogućnosti da niko ne radi za Srbiju kao EU, za zajednički budućnost građana Srbije i EU i pozvao sve da iskoriste novi zamah i novu mogućnost ubrzanja ka članstvu u EU.

"Niko kao EU ne radi toliko za Srbiju, to je naša sadašnjost i zajednička budućnost, zajedno u EU", rekao je ambasador i podsetio da će Plan rasta ubrzati pristupanje i osigurati da Srbija postane članica EU kroz reforme.

"Plan će obezbediti više od jedne i po milijarde evra za Srbiju u naredne tri godine, pored mnogo toga što već radimo", rekao je Žiofre koji je deo govora održao na srpkom.

Naglasio je da zajedno možemo da oblikujemo bolju budućnost za Srbiju - buduću članicu EU.

"EU ostaje partner Srbije. Mi smo vaš partner na putu ka članstvu uvereni da ćemo, kao danas i dalje, raditi zajedno na zajedničkoj budućnosti u procesu proširenja. Postoji jedan novi zamah, nova mogućnost ubrzanja ka članstvu u EU i zato podstičem i ohrabrujem sve da vide šta sve može da se uradi kako bi brže išli na tom putu", rekao je Žiofre govoreći i o projektima prekogranične saradnje.

EU je, dodao je, glavni partner Srbiji i da se zajednički naporno radilo na razvoju niškog regiona i okolnih opština. Podsetio je na brojne zajedničke projekte kao što je brza pruga, obilaznica oko Niša, Niš-Brestovac, gasni interkonektor od Srbije do Bugarske kojim je o doveden gas u taj region.

"Pomažemo lokanim opštinama"

"Radimo i pomažemo lokalnim opštinama i malim i srednjim preduzećima, a uskoro gradimo i pogon za prečišćavanje vode u Nišu", kazao je Ambasador i naglasio da je Nedelja mogućnosti simbol dubokih odnosa Srbije i EU. Ona, kako je dodao, treba da pokaže da EU nije samo donator već i partner i prijatelj i budućnost Srbije.

"Želimo da se fokusiramo na ono što je važno za građane na zelenu tranziciju životnu sredinu, prekograničnu saradnju", rekao je Žiofre.

Naglasio je da je Niš pravo mesto da govorimo o prekograničnoj saradnji između suseda.

"Već više od 30 godina radimo na tome, videli smo ulaganja koja su postigla sjajnu saradnju da se ublaže teškoće koje postoje među granicama. EU je u programima prekogranične saradnje pružila podršku, teritorijalnoj koheziji i na lokalnom nivou. a gradimo konekcije, veze, solidarnost, gradimo poverenje", naveo je on.

Prema njegovim rečima, ovakva politika programa je tu da bismo bili sigurni da niko ne bude zapostavljen.

"Ohrabrivanjem lokalnih vlasti, interesnih grupa i pojedinaca da dele znanja i veštine sa susedima, sa susednim zemljama i regionom, unapređujemo prevazilaženje administrativnih barijera, pomažemo kulturno nasleđe, zatim zajednički prevazilazimo različite izazove", rekao je on.

Prošle nedelje je, kako je podsetio u Vranju pokrenut novi program IP3 za podršku prekograničnoj saradnji u vrednosti od 5,4 milona evra. Naglasio je da će uskoro imati poziv i za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru koje će se finansirati iz IPA 3 programa.

Naglasio je da danas imaju zadovoljstvo da dodele sertifikate za dobitnike IPA -2 programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije - grantove vredne dva miliona evra, Svi imaju koristi od zelenih i socijalno odgovornih kompanija, rekao je on i naglasio da je EU investirala 680 miliona u zaštitu životne sredine prošlog godine. Danas je bio dan za ispitivanje, istraživanje, mogućnosti i postavljanje pitanja.

Žiofre je u Nišu gde je obeležena Nedelja mogućnosti podsetio da su tokom pet dana razmatrane i predstavljane mogućnosti u različitim konkretnim oblastima, uključujući nauku, obrazovanje, turizam. Na skupu su govorili ministarka za Evropske integracie Tanja Miščević zamenika ministra za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Erdžan Selimi i gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Komentari (0)

Srbija