Aktuelno iz kulture

"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja

Komentari

Autor: Euronews

16/07/2024

-

12:52

"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja
"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja - Copyright AP Photo/Kerstin Joensson

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarski konzervativci žele da spreče održavanje Evrovizije u svojoj zemlji i prete da će blokirati upotrebu novca iz budžeta za organizovanje najvećeg muzičkog takmičenja.

Nakon što je Nemo prošle godine u Malmeu sa pesmom "Code" doneo pobedu Švajcarskoj, Cirih, Ženeva, Bern i Bazel podneli su kandidature za domaćina Evrovizije 2025, ali konzervativne grupe se ne slažu sa postojećim planovima.

Federalna demokratska unija Švajcarske zahteva raspisivanje referenduma o tome da li se novac prikupljen od građana može koristiti za organizovanje takmičenja u pomenutim gradovima.

"Pesma Evrovizije je užasan propagandni događaj. Zemlja koja ponudi scenu za to odvratno smeće ne unapređuje svoj imidž, nego demonstrira svoje duhovno propadanje", navodi se u objavi na zvaničnom "X" nalogu stranke.

Oni su takođe na društvenim mrežama ukazali da se na Evroviziji "slavi antisemitizam, okultizam i satanizam", aludirajući na proteste protiv učešća Izraela prošle godine, kao i kontroverzni nastup Irske predstavnice Bambie Thug.

Federalna demokratska unija Švajcarske je manjiska partija, ali poziv na referendum već su podržale druge desničarske partije u nekim kantonima. 

Podsećamo, Nemo, koji se deklariše kao nebinarna osoba, bio je miljenik žirija sa osvojenih 365 poena. Švajcarska je, međutim, prema glasovima publike zauzela tek peto mesto, a njen favorit bio je hrvatski predstavnik Baby Lasagna sa pesmom "Rim Tim Tagi Dim" koji je u finalnom skoru završio kao drugi, 44 poena iza Švajcarske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura