Aktuelno iz kulture

Holandija stoji iza Josta Klajna: Tamošnji javni servis razmatra da se povuče iz budućih takmičenja za Pesmu Evrovizije

Komentari

Autor: NME

07/06/2024

-

12:56

Holandija stoji iza Josta Klajna: Tamošnji javni servis razmatra da se povuče iz budućih takmičenja za Pesmu Evrovizije
Holandija stoji iza Josta Klajna: Tamošnji javni servis razmatra da se povuče iz budućih takmičenja za Pesmu Evrovizije - Copyright Prinskrin/Youtube/Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Holandija razmatra da narednih godina ne učestvuje u Pesmi Evrovizije, nakon što je iz ovogodišnjeg takmičenja diskvalifikovan njihov predstavnik Jost Klajn, saopštio je njihov javni servis.

Klajn, koji se plasirao u finale u Malme Areni, diskvalifikovan je samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da nastupi, jer je navodno pretio članici produkcijskog tima.

To je bio prvi put u istoriji Evrovizije da se neki učesnik diskvalifikuje, nakon što je stigao do finala što je privuklo i veliku pažnju javnosti, budući da je Jost važio za jednog od favorita.

Nakon svega toga, holadnski javni servis Avrotros saopštio je da su "šokirani" odlukom i naveli da Klajn nije ni dotakao ženu, zbog čije je prijave diskvalifikovan.

"Uprkos jasnom dogovoru, Jost je bio sniman dok je silazio s bine i žurio ka grin rumu. U tom trenutku, Jost je nekoliko puta skrenuo pažnju da ne želi da bude sniman. To nije ispoštovano", naveli su iz Avrotrosa.

Sada NME piše da je njihovo buduće učešće pod znakom pitanja.

AP Photo/Martin Meissner

 

"U poslednjih nekoliko nedelja dogodilo se mnogo toga iza kulisa u Abrotrosu i razočaravajućeg sleda događaja za Holandiju na takmičenju. Želimo da podelimo ono što možemo, ali takođe molimo za razumevanje jer ne možemo još sve da učinimo javnim", stoji na početku njihovog saopštenja.

"Istraga o incidentu nakon izvođenja Josta Klajna u drugom polufinalu još je pred švedskim Javnim tužilaštvom. Tokom ove istrage mi ne možemo da ulazimo u detalje, okolnosti i reakcije na ovaj incident, jer bismo time uticali na istragu. Možemo da kažemo na osnovu informacija koje imamo, da i dalje verujemo da je diskvalifikacija bila nepotebna i neprikladna. Avrotros, kao i druge zemlje učesnice, dobio je zahtev od Evropske radiodifuzne agencije da učestvuje u istrazi. Odlučili smo da sarađujemo uz neophodne napomene. Avrotros veruje da je potrebna šira, dublja i istinski nezavisna israga kako bismo se pozabavili strukturalnim problemima. Predmet istrage nezavisne istraživačke agencije ne treba da bude samo organizacija u Malmeu i EBU, nego i uloga i trajanje mandata Referentne grupe (izvršni komitet država članica), pravila/procedure i mogućnosti žalbe u slučaju pritužbi, kao i povećan pritisak na izvođače i delegacije u periodu pre i tokom takmičenja", navodi se u saopštenju holandskog servisa. 

Na temu budućnosti te zemlje u Pesmi Evrovizije, Avrotros dodaje: "Takmičenje za Pesmu Evrovizije stvoreno je da poveže zemlje i ljude kroz muziku i da podstakne međusobno bratsko zajedništvo. Ovo bi trebalo da bude početna tačka za organizatore i sve zemlje učesnice. Dok Avrotros ne bude siguran da će doći do strukturalnih prilagođavanja, kako bi u centru ponovo bili umetnici i njihova muzička poruka, nastavićemo da razmatramo buduće učešće na Evroviziji".

"Iskorišteni smo za ratnu propagandnu mašineriju Izraela"

Ove godine je, posle brojnih kontroverzi, pobedu odnela Švajcarska, ali je trijumf mladog Nema sa pesmom "The Code" ostao u senci brojnih političkih rasprava o tome da li je trebalo dozvoliti učešće Izraelu, zbog rata koji se trenutno vodi u Gazi.

U međuvremenu, navodno je čak šest delegacija razmatralo da se povuče iz takmičenja samo 25 minuta pre početka finala, a pominju se Švajcarska, Irska, Portugalija, Norveška, Grčka i Britanija.

Član norveškog benda "Gate" Magnus Bormark kaže da su mnogi od njih reagovali na "činjenicu da je Izrael dobio priliku da koristi Evroviziju kao sopstveni politički alat".

"Naš zajednički stav bio je da ne želimo da učestvujemo na Evroviziji, da budemo iskorišteni i stigmatizovani u ratnoj propagandnoj mašineriji u Izraleu. Učestvovali smo da bismo stvorili prostor u kom možemo da se ujedinimo u muzici - u političkoj situaciji gde svako bira strane i mrze jedne druge. Delovalo je da za Izrael važe jedna pravila, a druga za ostale... Ima nešto pogrešno u tome. Umetnici ne bi trebalo da imaju krizne sastanke sa EBU-om", smatra Bormark.

Međutim, predstavnik švajcarskog javnog servisa negirao je navode da je Nemo razmišljao o povlačenju i da "nije bilo kriznog sastanka između EBU i SVT".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura