Aktuelno iz kulture

Ne smiruju se kontroverze oko Evrovizije: Bambie Thug tražila istragu zbog "kršenja pravila" izraelske delegacije

Komentari

Autor: Euronews

03/06/2024

-

20:12

Ne smiruju se kontroverze oko Evrovizije: Bambie Thug tražila istragu zbog "kršenja pravila" izraelske delegacije
Bambie Thug - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Bambie Thug, predstavnica Irske na ovogodišnjoj Evroviziji, objavila je da je Evropska radiodifuzna unija (EBU) pokrenula istragu zbog navodnog kršenja pravila izraelske delegacije, kao i zbog komentara voditelja programa izraelskog javnog servisa upućenih na račun muzičarke.

Naime, tokom prenosa takmičenja, voditelji KAN televizije istakli su da Bambie Thug gaji neprijateljska osećanja prema Izraelu, što je prema tvrdnjama irske delegacije negativno uticalo na njihove rezultate prilikom glasanja publike i prekršilo pravila radiodifuzne unije.

Bambie Thug je ranije ispričala da je pre prvog polufinala bila primorana da promeni svoj kostim, zato što je nosila poruku koja je protumačena kao propalestinska. Ona je, naime, nosila lentu na kojoj je srednjevekovnim keltskim pismom bilo ispisano: "Prekid vatre i sloboda". Poruka je u poslednjem trenutku promenjena u "Krunišite vešticu" i to, zbog kako muzičarka tvrdi, samo zbog "naređenja iz EBU".

Istragom će biti obuhvaćen i niz navodnih incidenata i sa drugim izvođačima koji su se navodno odigrali tokom probe kostima pred veliko finale. Bambie Thug tvrdi da je izraelska delegacija maltretirala pevače i bespravno ih snimala, a istakla je da zbog toga nije mogla da učestvuje u defileu zastava, prenosi Euronews.

U vreme incidenta, pevačica je objavila na svom Instagramu: "Dok smo čekali probu defilea zastava, došlo je do situacije za koju smatram da zahteva hitnu pažnju EBU. Oni su stvar ozbiljno shvatili i razgovarali smo o tome šta bi trebalo da bude preduzeto. To je značilo da sam morala da propustim svoju probu kostima. Zaista mi je žao zbog fanova koji su došli da me vide. Nadam se da se vidimo na sceni večeras".

Irkinja, koja se izjašnjava kao nebinarna osoba, je sa svojom pesmom "Doomsday Blue" i kontroverznim nastupom u Malmeu osigurala šesto mesto na kraju takmičenja, što je najbolji rezultat za Irsku još od 2000. godine.

Ona je takođe rekla da ne može da pruži više informacija o tome šta se desilo u Malmeu dok ne bude završena istraga, ali i da bi sada "svi trebalo da prate šta se dešava u Rafi".

Razmena optužbi 

Podsećamo, ovogodišnju Evroviziju je pored odlične organizacije domaćina Švedske, obeležio i niz kontroverzi. Takmičenje je bilo u senci žestokih protesta zbog učešća izraelske predstavnice Eden Golan, kojoj je prema mišljenju mnogih trebalo zabraniti prisustvo, zbog aktuelnog rata koji se vodi u Gazi.

Međutim, nekoliko dana kasnije, predstavnik javnog servisa "Kan" je u zvaničnom saopštenju za BBC optužio druge zemlje za "antiizraelsko ponašanje".

"Ove godine se izraelska delegacija suočila sa ogromnim pritiskom i ispoljavanjem mržnje bez presedana, naročito od strane drugih delegacija i izvođača, javno i kolektivno, samo zbog jednostavne činjenice da smo iz Izraela i da smo prisutni", naveli su u saopštenju.

"Međutim, tokom svega toga naša delegacija se držala dostojanstveno i sa poštovanjem prema umetnicima i drugim delegacijama, težeći tome da neguje jedinstvo kroz muziku i sledeći pravila takmičenja, za razliku od nekih drugih delegacija", tvrde iz "Kan"-a.

Organizatori takmičenja su nakon finala saopštili da neke delegacije "nisu poštovale duh pravila" događaja, ali nisu nikoga imenovali.

Glasni i tihi protesti protiv Izraela

U Malmeu je tokom trajanja Evrovizije održano više propalestinskih protesta sa više hiljada učesnika, a u nekoliko navrata bilo je i sukoba s policijom. Međutim, pobuna zbog učešća zemlje koja trenutno vodi rat protiv Hamasa, nije se zaustavila na ulicama.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

I dok je predstavnica Irske glasno govorila protiv izraelske delegacije, pojedini evrovizijski izvođači pokazivali tihi protest. Tako se grčka pevačica Marina Sati tokom konferencije za medije nakon polufinala pravila da spava dok je Golan govorila, kao i predstavnik Holandije Jost Klajn koji je kasnije diskvalifikovan iz drugog razloga.

Litvanski takmičar Silvester Belt izjavio je da je zažalio što je učestvovao u finalu.

"Izaći posle te zemlje (Izraela), dok je publika tako intenzivna, bila je jedna od najgorih stvari kroz koje sam morao da prođem", napisao je on na društvenim mrežama.

Iako se u televizijskom prenosu, kao i prenosu na zvaničnom YouTube nalogu Evrovizije nije čulo kako je publika reagovala na izlazak Eden Golan u finalu, na internetu su se pojavili snimci pojedinih prisutnih na kojima se jasno čuju glasni žvizduci i povici neodobravanja usmereni protiv predstavnice Izraela.

"Uprkos nemogućim izazovima, Eden Golan je bila na visini zadatka, stekla poštovanje, a bodovi koje je dobila od evropske publike govore za sebe", naveli su u saopštenju "Kan"-a. Podsećamo, Izrael je u finalu dobio 323 boda na osnovu glasova publike, a više od njihove predstavnice imao je samo Hrvat Baby Lasagna, koji je osvojio 337.

Nakon takmičenja, Evropska radiodifuzna agencija izrazila "kajanje" što neke delegacije "nisu poštovale duh pravila i takmičenje, kako na licu mesta, tako i tokom prenosa". 

"Razgovarali smo sa nizom delegacija tokom događaja u pogledu različitih tema, na koje nam je skrenuta pažnja. Evropska radiodifuzna unija će zajedno sa predstavnicima delegacija razmotriti događaje oko Evrovizije u Malmeu, kako bismo na pozitivan način nastavili dalje i osigurali da svi poštuju vrednosti događaja", naveli su iz EBu-a. 

Komentari (0)

Kultura