Aktuelno iz kulture

Švajcarska trijumfovala na Evroviziji, ali ne i na striming servisima: Ko je "nezvanični pobednik" na Spotify platformi

Komentari

Autor: Euronews

16/05/2024

-

07:43

Švajcarska trijumfovala na Evroviziji, ali ne i na striming servisima: Ko je "nezvanični pobednik" na Spotify platformi
Švajcarska trijumfovala na Evroviziji, ali ne i na striming servisima: Ko je "nezvanični pobednik" na Spotify platformi - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner, Jessica Gow/TT News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarska je proteklog vikenda odnela pobedu na Evroviziji, ali novi podaci ukazuju da je, barem na Spotify platformi, najslušaniji bio izvođač koji na kraju uopšte nije nastupao u finalu.

Nemo se sa pesmom "The Code" upisao u istoriju kao prvi nebinarni umetnik koji je pobedio na takmičenju i prvi put od 1988. odneo trofej u Švajcarsku, ali je na samom vrhu liste najstrimovanijih kandidata za prestižnu nagradu Pesme Evrovizije zapravo bio diskvalifikovani predstavik Holandije Jost Klajn sa pesmom "Europapa". 

Smatra se da su tome doprinele glasine zbog njegove diskvalifikacije, ali i njegov tihi bojkot izraelske predstavnice na konferenciji za štampu, kada se tokom njenog obraćanja pravio da spava.

Tanjug AP/Martin Meissner

Jost Klajn

Podsećamo, Jost je isključen iz takmičenja samo nekoliko sati pre početka finala zbog navodnog napada na snimateljku, a izvesno je da će protiv njega biti podignuta i optužnica u Švedskoj, potvrdila je tamošnja policija.

Nakon takmičenja, najstrimovanija pesma bila je očigledno "The Code", ali je "Europapa" bila na drugom mestu, piše Euronews.

I u nedelji pre takmičenja, kao i nakon finala, hrvatski predstavnik Baby Lasagna je s pesmom "Rim Tim Tagi Dim" bio treći po broju strimova.

Kontroverze zbog Izraela

Odluka Evropske radiodifuzne agencije da dozvoli učešće Izraela na takmičenju bila je jedna od najkontroverzijih ove godine. Nakon što je Rusiji 2022. zabranjeno da učestvuje zbog napada na Ukrajinu, mnogi ljubitelji Evrovizije smatrali su da isto treba učiniti i sa Izraelom, zbog rata koji se vodi u Gazi, nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023.

U Malmeu se zbog toga na nizu protesta okupilo ukupno 12.000 ljudi, ali je Izrael uprkos svemu tome dobio veliki broj glasova publike i na kraju takmičenja bio na drugom mestu po broju glasova publike. Međutim, slabije ocene žirija donele su njegovoj predstavnici Eden Golan peto mesto u finalu.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Eden Golan

Ipak, njena pesma "Hurricane" na kraju nije bila među najstrimovanijima i našla se tek na desetom mestu.

Veliko interesovanje za Bambie Thug

S druge strane, veliki broj ljudi bio je oduševljen nastupom irske predstavnice Bambie Thug sa pesmom "Doomsday Blue" koja je završila na šestom mestu.

Spotify je pesmu proglasio "nezvanično omiljenom pesmom ljubitelja Evrovizije" jer je u nedelji pre finala broj strimova te numere porastao za neverovatnih 950 posto.

Tanjug AP/Martin Meissner

Jost Klajn

Kada je reč o TikToku, slični podaci pokazuju povećano interesovanje za pesme nakon finala, a tu je dominirao Nemo. Njegovu pesmu je za svoje snimke koristio čak 3.245 puta veći broj korisnika te mreže.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura