Aktuelno iz kulture

Srbija atraktivna lokacija za svetske filmske produkcije: U Beogradu počelo snimanje američke serije "Bibliotekari"

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

08:28

Srbija atraktivna lokacija za svetske filmske produkcije: U Beogradu počelo snimanje američke serije "Bibliotekari"
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je juče počelo snimanje nastavka američke naučno-fantastične serije "Bibliotekari", a Ana Ilić ispred platforme "Srbija stvara" kaže da sve zemlje pokušavaju da dovedu stranu produkciju s obzirom na mnogobrojne benefite koji se tim putem ostvaraju, kao i da je Srbija u tom smislu postala konkurentna od 2016. godine, kada je država obezbedila finansijske podsticaje u oblasti kreativne industrije.

Ilić je u razgovoru za Tanjug istakla da je reč o povraćaju 30 odsto uloženih sredstava, koje ostvaruju strani producenti ukoliko se odluče za snimanje na teritoriji naše zemlje.

"Investitor dođe, potroši, pa država vrati. To je ozbiljan podsticaj", rekla je Ilić, dodavši da su filmski radnici komparativna prednost Srbije.

Oni su, kako je navela, stručni, profesionalni i iskusni.

"Naši najveći konkurenti u borbi za stranim producentima su Mađarska i Češka, a benefite koje zemlja dobija odnose se na zapošljavanju ogromnog broja ljudi, filmskih radnika i onih koji podržavaju produkciju. Takođe, upošljavaju se i ugostiteljski kapaciteti, s obzirom da se radi o ozbiljnom keteringu koji mora da opsluži veliku filmsku produkciju", istakla je Ilić.

Prema njenim rečima, strani producenti se odlučuju za Srbiju zbog raznolikih lokacija na maloj geografskoj površini.

"Imamo lokacije koje odlikuje otomanska arhitektura, neoklasicizam, srednjoevropska arhitektura i ono što je moderni grad.Takođe, imamo i fenomenalnu prirodu: Staru planinu, Taru, Dunav i sve ono što je uz Dunav, a to su dvorci i tvrđave, i Deliblatska peščara je zanimljiva lokacija", kazala je Ilić.

Istakla je da je krajnji cilj da se Srbija, kroz inostrane filmske projekte, pozicionira kao zemlja u koju vredi investirati.

"Mi smo sposobni da sa našim ljudima i našim resursima promovišemo Srbiju i postavljamo njen novi imidž kao jedne moderne, sposobne zemlje koja je jedan ravnopravni partner stranim produkcijama koje ovde dolaze", poručila je Ilić.

Na svaki uloženi evro u filmsku produkciju, Srbija dobija četiri i po, a Ilić ističe da je više od 4.000 ljudi trenutno angažovano u filmskoj industriji.

"Naravno, najviše zahvaljujući podsticajima, zahvaljujući tome što država sada zaista ulaže u ovaj sektor 130 puta više nego pre 12 godina. Mi imamo u ovoj industriji sada i najveći porast preduzeća i preduzetnika i preko 40 odsto rast zaposlenih", rekla je Ilić.

Govoreći o platformi "Srbija stvara", ona ističe da je njena misija da se 52 delatnosti kreativne industrije objedine.

"A krajnji cilj je da promotivno Srbiju postavimo kao zemlju kreativnih, inovativnih i modernih ljudi. Srbija se jako dobro kotira, sve se više zna za naše kreativce, naročito iz oblasti audiovizualne produkcije, gejminga, dizajna softvera, a sve više i iz industrijskog dizajna i drugih oblika arhitekture ", kazala je Ilić.

Osvrnuvši se na obnovu kreativno - inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica, Ilić je navela da će se dobiti fizički prostor za okupljanje kreativaca.

"Tu vidimo rađenje nekih novih ideja, nekih novih projekata i inovacija, a da sve to bude u jednom javnom prostoru, tako da naši građani i turisti koji posećuju naš grad i našu zemlju mogu da vide raznolikost i raskoš naših kreativnih ideja", rekla je Ilić.

Komentari (0)

Kultura