Evropa

Usvojena završna deklaracija Samita BRIKS-a: Putin poručio da sadrži opšte ocene stanja u svetu

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2024

-

14:23

Usvojena završna deklaracija Samita BRIKS-a: Putin poručio da sadrži opšte ocene stanja u svetu
Usvojena završna deklaracija Samita BRIKS-a: Putin poručio da sadrži opšte ocene stanja u svetu - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje učesnice Samita BRIKS-a usvojile su završnu deklaraciju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je istakao da je planirano da deklaracija bude dostavljena UN kao zajednički dokument, prenosi RIA.

''Pripremljena je konačna deklaracija koja sadrži opšte ocene stanja u svetu, sumiranje rezultata ruskog predsedavanja BRIKS-om i postavlja smernice za dugoročnu saradnju'', rekao je Putin.

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i predstavnik te zemlje na Samitu Ahmed bin Ali Al Sajeh rekao je da će deklaracija biti važan korak u jačanju saradnje, ''uspostavljanjem opšte prihvaćenog okvira za suprotstavljanje budućim izazovima i postizanje naših zajedničkih ciljeva''.

Putin je prethodno predložio da se u tekst deklaracije uvrsti i spisak zemalja - partnera BRIKS-a a njegov pomoćnik Jurij Ušakov je dodao da su dogovreni kriterijumi za države - partnere, i da je prema njima usaglašen spisak na kojem se nalazi 13 zemalja, ali da on još nije objavljen.

Samit organizacije BRIKS održava se u ovom ruskom gradu do 24. oktobra, a na njemu učestvuju predstavnici 36 zemalja, kao i šest međunarodnih organizacija.

Grupu BRIKS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. godine.

Od 1. januara 2024. godine BRIKS-u su se kao unopravni članovi pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa