Evropa

Putin o proširenju BRIKS-: Trebalo bi sastaviti spisak zemalja-partnera koji će biti unet u završnu deklaraciju samita

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2024

-

14:01

Putin o proširenju BRIKS-: Trebalo bi sastaviti spisak zemalja-partnera koji će biti unet u završnu deklaraciju samita
Tanjug/AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je na sednici Samita BRIKS-a da se sastavi spisak zemalja - partnera BRIKS-a i da se to unese u završnu deklaraciju Samita, prenosi Sputnjik.

Putinov pomoćnik Jurij Ušakov je dodao da su dogovreni kriterijumi za države - partnere, i da je prema njima usaglašen spisak na kojem se nalazi 13 zemalja, ali da on još nije objavljen.

Govoreći o proširenju saveza, Putin je rekao da ''ne bi bilo ispravno'' ignorisati veliko interesovanje zemalja Globalnog juga i istoka, dodajući da BRIKS nastoji da ojača svoj autoritet u svetu i da se usredsredi na rešavanje lokalnih i globalnih problema.

''Zemlje BRIKS-a imaju ogroman ekonomski,naučni, demografski i politički potencijal. Zemlje BRIKS-a na delu, a ne na rečima, pokazuju da preuzimaju odgovornost za situaciju u svetu'', naveo je Putin.

Putin je istakao da je Rusija odredila politiku i ekonomiju kao neke od glavnih oblasti saradnje među članicama saveza, dodajući da se mnogo toga preduzima kako bi se obezbedila puna integracija novih članica u rad BRIKS-a.

Lideri BRIKS-a će na kraju samita usvojiti završni dokument - Kazanjsku deklaraciju.

Samit organizacije BRIKS održava se u ovom ruskom gradu do 24. oktobra, a na njemu učestvuju predstavnici 36 zemalja, kao i šest međunarodnih organizacija.

Grupu BRIKS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. godine.

Od 1. januara 2024. godine BRIKS-u su se kao unopravni članovi pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa