Fokus

I Gutereš u Kazanju: Kijev kritikovao dolazak generalnog sekretara UN-a na samit BRIKS-a

Komentari

Autor: FoNet

23/10/2024

-

11:13

I Gutereš u Kazanju: Kijev kritikovao dolazak generalnog sekretara UN-a na samit BRIKS-a
I Gutereš u Kazanju: Kijev kritikovao dolazak generalnog sekretara UN-a na samit BRIKS-a - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Samit BRIKS nastavlja se danas u Kazanju, gde je doputovao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, a tokom popodneva se očekuje usvajanje završne deklaracije.

Dolazak Gutereša u Kazanj izazvao je negodovanje Kijeva, na šta je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila Sputnjiku da Kijev nema pravo da diktira volju UN.

"Generalni sekretar je iskoristio mogućnost koja mu se pružila i učestvuje na ovom događaju. Učestvuje na sličnim događajima, a za režim u Kijevu to je razlog za histeriju“, rekla je Zaharova.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je Gutereša zbog odluke da ode na samit BRIKS i da se uzdrži od učešća na konferenciji o Ukrajini.

Ukrajina je nazvala Guterešov izbor "pogrešnim“ i ocenila da „ne doprinosi miru“ i "podriva reputaciju UN“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je prvog dana samita sa liderima država-članica i rukovodiocima ključnih organizacija.

Za danas pre podne predviđene su dve sednice u užem i proširenom sastavu, nakon čega bi trebalo da bude usvojena završna deklaracija.

Putin bi trebalo da nastavi i bilateralne susrete sa zvaničnicima Irana, Turske i Etiopije, a u večernjim satima održaće svečani prijem za lidere i druge učesnike samita BRIKS. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet