Fokus

Putin se sastao sa Si Đinpingom: Rusija čini sve da ojača BRIKS, odnosi Kine i Rusije čvrsti

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

18:35

Putin se sastao sa Si Đinpingom: Rusija čini sve da ojača BRIKS, odnosi Kine i Rusije čvrsti
Putin se sastao sa Si Đinpingom: Rusija čini sve da ojača BRIKS, odnosi Kine i Rusije čvrsti - Copyright Tanjug/AP/Kristina Kormilitsyna

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija učinila sve što je od nje zavisilo da ojača BRIKS tokom svog predsedavanja asocijacijom.

"Tokom godina našeg zajedničkog rada povećao se autoritet našeg udruženja i njegov uticaj i nameravamo da dodatno ojačamo ovu organizaciju - učinili smo sve što zavisi od nas, tokom našeg predsedavanja, da to bude tako", rekao je Putin tokom sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na marginama samita BRIKS-a.

Ruski lider je istakao da Moskva ceni tradicionalno visok nivo rusko-kineske interakcije u BRIKS-u i da Rusija i Kina uspešno sprovode zajedničke projekte u oblastima transporta, energetike i poljoprivrede.

"Uspešno sprovodimo zajedničke projekte u energetici, industriji, visokoj tehnologiji, transportu, poljoprivredi i mnogim drugim oblastima", rekao je Putin.

Kineski predsednik je izjavio da ozbiljni preokreti u međunarodnoj areni neće moći da poljuljaju nepovredivost odnosa Kine i Rusije.

"U kontekstu tektonskih transformacija neviđenih tokom jednog veka, međunarodna situacija doživljava ozbiljne potrese, ali to ne može da poljulja moje uverenje u neprikosnovenost strateškog izbora dve zemlje u korist čvrste međusobne podrške, dubokog vekovima starog prijateljstva između naših zemalja i neprikosnovenost osećaja dužnosti kao velikih sila", rekao je Si.

On je istakao da odnosi Kine i Rusije nisu usmereni protiv trećih zemalja.

"Pošli smo pravim putem izgradnje odnosa između velikih sila na principima nesvrstanosti, nekonfrontacije i neusmerenosti protiv trećih strana, vi i ja uvek posvećujemo povećanu pažnju kinesko-ruskim odnosima", rekao je Si.

Prema njegovim rečima, obe zemlje su "posvećene duhu večnog dobrosusedstva i prijateljstva, sveobuhvatne strateške interakcije i saradnje".

Samit BRIKS-a uz učešće šefova država održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet