Evropa

Erdogan: Turska želi da unapredi saradnju sa BRIKS-om

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

17:03

Erdogan: Turska želi da unapredi saradnju sa BRIKS-om
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Turska želi da unapredi saradnju sa BRIKS-om i očekuje da će predstojeći samit u Kazanju dati zamah ovom poduhvatu, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Iskreno želimo da produbimo našu saradnju sa BRIKS-om. Verujem da će samit u Kazanju značajno doprineti ovim naporima", rekao je Erdogan u Ankari, TASS.

Kako navodi turska televizija TRT Haber Erdogan je potvrdio da će "na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina sutra posetiti Kazanj da bi učestvovao na proširenoj sednici lidera BRIKS-a".

"Zemlje BRIKS-a, poput Turske su i članice Grupe dvadeset i pokrivaju 30 odsto teritorije planete i 45 odsto njenog stanovništva. Proizvode oko 40 odsto svetske nafte, pokrivaju 25 odsto izvoza i dve petine svetske proizvodnje. Ove brojke naglašavaju važnost platforme BRIKS-a", ukazao je Erdogan.

16. Samit BRIKS-a, ključni događaj ruskog predsedavanja ovim međudržavnim savezom, održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Grupu BRIKS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. godine. 

Od 1. januara 2024. godine BRIKS su se kao unopravni članovi pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a na samitu u Kazanju se očekuje učešće predstavnika više od 30 zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa