Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Američki ministar odbrane potvrdio da se vojnici iz Severne Koreje nalaze u Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2024

-

07:22

RAT U UKRAJINI Američki ministar odbrane potvrdio da se vojnici iz Severne Koreje nalaze u Rusiji
RAT U UKRAJINI Američki ministar odbrane potvrdio da se vojnici iz Severne Koreje nalaze u Rusiji - Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 973 dana. U periodu od izbijanja sukoba sa Rusijom, demografska slika Ukrajine je drastično promenjena - populacija je opala za 10 miliona, tj. za oko 25 odsto, saopštile su Ujedinjene nacije koje navode da je do smanjenja populacije došlo zbog odlaska velikog broja izbeglica, pada nataliteta, ali i zbog velikog broja stradalih u ratu. U Kazanju je počeo samit BRIKS, a predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping su dosta vremena u razgovoru posvetili Ukrajini i odnosu prema kolektivnom Zapadu, saopštio je Kremlj. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski komentarisao je podršku Severne Koreje Rusiji, rekavši da je u pitanju samo novac i da će poslati svoje ljude na front jer su siromašni. I finski predsednik Aleksander Stub izjavio je da bi raspoređivanje trupa Severne Koreje na ukrajinskoj teritoriji bio "znak očaja Rusije" nakon više od dve i po godine od početka invazije na Ukrajinu, kao i da bi to značilo eskalaciju sukoba.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Severna Koreja podržava politiku Rusije zbog novca
  • Stub: Raspoređivanje trupa Severne Koreje u Ukrajine bilo bi znak očaja Rusije
  • Kremlj: Putin i Si u Kazanju razgovarali o Ukrajini
  • Kostin podneo ostavku na funkciju glavnog tužioca Ukrajine
  • Od izbijanja sukoba sa Rusijom populacija u Ukrajini smanjena za 25 odsto
  • Ukrajina ukida Medicinske i stručne komisije zbog slučajeva korupcije

       Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                        Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

13.10 Ostin potvrdio: Vojnici Severne Koreje se nalaze u Rusiji

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je u sredu da postoje dokazi da se vojnici Severne Koreje nalaze u Rusiji.

"Postoje dokazi da su jedinice DNRK u Rusiji", rekao je Ostin novinarima u Rimu, koristeći zvanično ime Severne Koreje - Demokratska Narodna Republika Koreja.

"Šta tačno rade tamo? To će se videti i to je nešto što treba da razjasnimo", dodao je on, a preneo Rojters.

Kako javlja Njujork tajms, Austin je prisutnost severnokorejskih vojnika u Rusiji nazvao "vrlo ozbiljnom eskalacijom" koja će "imati posledice i u Evropi i u Aziji".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski citirao je obaveštajne podatke o pripremi dve brigade sa moguće do 12.000 vojnika iz Severne Koreje koji bi učestvovale u ratu uz ruske snage.

07.07 Rusija: Snage PVO oborile 14 ukrajinskih dronova, od toga deset iznad Krima

Ruska protivvazdušna odbrana (PVO) je tokom protekle noći oborila 14 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad teritorije Rusije i Krima, a mornarička avijacija Crnomorske flote uništila je četiri bespilotna čamca na putu ka Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je precizirano, četiri bespilotne letelice su uništene iznad teritorije Rostovske oblasti, a deset bespilotnih letelica je oboreno iznad teritorije Krima, prenosi agencija RIA Novosti.

"Posade mornaričke avijacije Crnomorske flote uništile su četiri ukrajinska bespilotna čamca u Crnom moru, koja su se kretala ka poluostrvu Krim", dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

profimedia

 

06.45 Ukrajina ukida Medicinske i stručne komisije zbog slučajeva korupcije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je potpisao ukaz kojim će biti ukinute Medicinske i stručne komisije (MSEC), nakon optužbi da su službenici zloupotrebaljavali svoj položaj i registrovali ogroman broj slučajeva lažnog invaliditeta, preneo je Ukrinform.

Ukaz će stupiti na snagu 31. decembra, a iz ukrajinskog Ministarstva zdravlja je saopšteno da je cilj te odluke suzbijanje korupcije.

06.40 Stub: Raspoređivanje trupa Severne Koreje u Ukrajine bilo bi znak očaja Rusije

Finski predsednik Aleksander Stub izjavio je da bi raspoređivanje trupa Severne Koreje na ukrajinskoj teritoriji bilo, kako je naveo, "znak očaja Rusije" nakon više od dve i po godine od početka invazije na Ukrajinu, kao i da bi to značilo eskalaciju sukoba.

Stub je rekao za Rojters tokom posete Berlinu da Rusija nema previše saveznika u blizini.

Finski predsednik je naveo da se Rusija oslanja na iransko oružje i severnokorejske vojnike i postavio pitanje da li se Rusija može naći u goroj poziciji od one u kojoj se trenutno nalazi.

Tanjug AP//Sergei Grits

 

06.30 Zelenski: Severna Koreja podržava politiku Rusije zbog novca

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Severna Koreja podržava rusku politiku zbog novca. Kako je naveo, Ukrajina je detektovala prisustvo severnokorejskih oficira i tehničkog osoblja na privremeno okupiranim teritorijama.

"Mislim da Severna Koreja podržava politiku Rusije zbog novca, jer je Severna Koreja veoma siromašna. Oni će poslati svoje ljude na front", rekao je Zelenski novinarima.

profimedia

 

06.15 Kostin podneo ostavku na funkciju glavnog tužioca Ukrajine

Generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin saopštio je u utorak da je podneo ostavku na svoju funkciju. Dan ranije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, komentarišući masovnu registraciju invaliditeta tužilaca, proglasio je političku odgovornost glavnog tužioca. Kostin je izjavio da smatra "apsolutno ispravnim stav predsednika" da treba da postoji "lična odgovornost", posebno politička.

06.10 Od izbijanja sukoba sa Rusijom populacija u Ukrajini smanjena za 25 odsto

U periodu od izbijanja sukoba sa Rusijom populacija u Ukrajini je opala za 10 miliona, tj. za oko 25 odsto, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

Navodi se da je do smanjenja populacije došlo zbog odlaska velikog broja izbeglica, pada nataliteta, ali i zbog velikog broja stradalih u ratu, prenosi Rojters.


 

Komentari (0)

Evropa