Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Nemačka šalje Ukrajini navođene rakete i hiljade dronova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

18/10/2024

-

07:55

RAT U UKRAJINI Nemačka šalje Ukrajini navođene rakete i hiljade dronova
RAT U UKRAJINI Nemačka šalje Ukrajini navođene rakete i hiljade dronova - Copyright Tanjug AP/Alex Babenko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 968 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je liderima EU u Briselu svoj "plan pobede" i poručio da, ukoliko se bude sledio, rat u Ukrajini može da bude okončan sledeće godine. Istovremeno, lideri EU usvojili su zaključke o Ukrajini, u kojima su potvrdili "nepokolebljivu posvećenost" EU za nastavak pružanja podrške Ukrajini i njenom narodu "koliko god bude potrebno i oniliko intenzivno koliko bude potrebno". S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da "plan pobede" ima za cilj da formalizuje umešanost NATO-a u sukob u Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Zelenski predstavio "plan pobede" na Samitu Evropskog saveta
  • Lideri EU pozvali na jačanje vojne podrške Ukrajini i ubrzanje njene isporuke
  • Kremlj: "Plan pobede" ima za cilj da formalizuje umešanost NATO-a u sukob
  • Nemačka šalje Ukrajini navođene rakete i hiljade dronova

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

 

10.22 Kanada će Ukrajini dati 47 miliona dolara vojne pomoći

Ministar odbrane Kanade Bil Bler izjavio je danas da ta zemlja planira da Ukrajini pošalje paket vojne pomoći od 47 miliona dolara, koji uključuje malokalibarsko oružje, municiju i zaštitnu opremu.

"Vojna pomoć koja je danas objavljena pruža Ukrajini važne resurse potrebne za odbranu od ruske agresije. Kanada će nastaviti da čini ono što je potrebno da pomogne Ukrajini da ostvari pobedu", rekao je Bler, a preneo Rojters.

Paket pomoći, u kojem je takođe izdvojen novac za obuku ukrajinskih trupa, deo je vojnog finansiranja od 360 miliona dolara, koje je premijer Džastin Trudo poslao u julu.

09.42 Orban: Rat u Ukrajini se ne može dobiti planom pobede Zelenskog

Rat u Ukrajini se ne može dobiti Planom pobede koji je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban. "Sa ovim možemo samo da izgubimo, a Mađarska neće biti deo toga", rekao je on za javni servis Košut Radio.

07.46 Rosatom: Nuklearna energetska platforma BRIKS-a služiće isključivo u miroljubive svrhe

Nuklearnu energetsku platformu BRIKS-a, koja će uskoro biti uspostavljena, činiće kompanije, postrojenja i organizacije u vezi sa tehnologijom, nuklearnom energijom i naukom i služiće isključivo u miroljubive svrhe, rekao je generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.

On je istakao da je pravno formalizovanje konsolidovane platforme već počelo, preneo je TASS.
"Države - definitivno ne, ali kompanije, postrojenja, istraživačke institucije - da", naglasio je Lihačov.

Istakao je da su dobrodošli svi oni koji imaju veze sa tehnologijama, naukom, nuklearnom industrijom i sposobni su da doprinesu razvoju sektora nuklearne energije.

07.12 Jermak: Rusko zauzimanje Zaporožja ukazuje na militarizaciju nuklearne energije

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak pozvao je na povećanje napora za očuvanje nuklearne bezbednosti, upozorivši da zauzimanje nuklearne elektrane u Zaporožju ukazuje na rusku ''militarizaciju nuklearne energije velikih razmera".

''Zauzimanje nuklearne elektrane u Zaporožju postalo je kršenje međunarodnog prava i normi nuklearne bezbednosti bez presedana“, rekao je Jermak na predsedničkoj veb stranici nakon obraćanja onlajn na sastanku u Francuskoj o nuklearnoj bezbednosti.

06.44 Nemačka šalje Ukrajini navođene rakete i hiljade dronova

Nemačka je uputila novi paket vojne pomoći Ukrajini, a istovremeno je najavila i da će joj uskoro poslati navođene rakete AIM-9L za avione F-16, kao i nekoliko hiljada dronova. Novi paket pomoći obuhvata, između ostalog, osam tenkova Leopard 1 A5 ,koji su isporučeni zajednički sa Danskom, zatim 20 pešadijskih borbenih vozila Marder, kao i municiju za tenkove Leopard 1 i 2 i za IFV Marder, objavljeno je na sajtu nemačke vlade, prenela je ukrajinska agencija Unian.

06.25 Orban: Naježim se od "plana pobede"

Od "plana pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ja "se ježim", izjavio je premijer mađarske Viktor Orban.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

"Predsednik Zelenski predstavlja svoj plan za pobedu. Od toga što je juče izjavio u ukrajinskom parlamentu ja se ježim“, napisao je Orban na društvenoj mreži Fejsbuk.

06.27 Kremlj: Plan pobede Zelenskog ima za cilj da formalizuje umešanost NATO-a u sukob

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da "plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ima za cilj da formalizuje umešanost NATO-a u sukob u Ukrajini. Peskov je ocenio u izjavi novinarima da "plan pobede" nije plan za mir, već za, kako je naveo, dalje zaoštravanje situacije da bi se NATO i Rusija doveli na "ivicu sukoba", što može imati nesagledive posledice, preneo je Interfaks.

06.13 Lideri EU pozvali na jačanje vojne podrške Ukrajini i ubrzanje njene isporuke

Lideri EU usvojili su zaključke o Ukrajini, u kojima su potvrdili "nepokolebljivu posvećenost" EU za nastavak pružanja političke, finansijske, ekonomske, humanitarne, vojne i diplomatske podrške Ukrajini i njenom narodu "koliko god bude potrebno i oniliko intenzivno koliko bude potrebno".

Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

 

06.00 Zelenski predstavio "plan pobede" na Samitu Evropskog saveta

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je liderima EU u Briselu svoj "plan pobede" i poručio da, ukoliko se on bude sledio, rat u Ukrajini može da bude okončan sledeće godine. 

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

"Kako možemo učiniti Rusiju spremnom za pravu diplomatiju i primorati je da prihvati pravedan mir? To je pravo pitanje. To je ono na šta 'plan pobede' daje odgovor", rekao je Zelenski obraćajući se liderima EU na početku Samita Evropskog saveta.

Komentari (0)

Evropa