Evropa

Tomčik: Poljska će učiniti sve da reši migrantsku krizu na granici sa Belorusijom

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2024

-

11:33

Tomčik: Poljska će učiniti sve da reši migrantsku krizu na granici sa Belorusijom
Migranti - Copyright AP/Markus Schreiber, File

veličina teksta

Aa Aa

Poljska će učiniti sve što je potrebno da reši migrantsku krizu na granici sa Belorusijom, izjavio je zamenik ministra odbrane Cezari Tomčik, u trenutku kada Varšava razmatra opcije koje bi mogle uključivati i zatvaranje granice.

Ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski ranije je rekao da Poljska ne isključuje potpuno zatvaranje granice, dok je predsednik Andžej Duda u razgovorima sa predsednikom Kine Si Đinpingom pokrenuo pitanje granične krize, naglašavajući njen uticaj na trgovinu sa Evropom, preneo je Rojters.

Poljska je potpuno zatvorila četiri od šest svojih graničnih prelaza sa Belorusijom zbog tenzija sa Minskom.

"Spremni smo za svako rešenje u ovoj oblasti, jer nećemo dozvoliti da ova migraciona kriza koju je izazvala Belorusija traje beskonačno", rekao je Tomčik za britansku agenciju.

Prema njegovim rečima, napori Poljske da reši krizu delimično su uključivali poboljšanje utvrđivanja granice, ali Varšava je, takođe, poslala jasnu političku poruku da trenutna situacija "ne može da traje večno".

Upitan da li Peking može da pomogne Poljskoj da okonča krizu, Tomčik je kazao da veruje da Kina ne želi lošu situaciju na granici.

"Kina je globalni igrač. Kina ima globalne interese u Evropi. I moraju nekako da stignu do Evrope", naglasio je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa