Evropa

Misterija ruskog tajnog oružja: Šta kažu stručnjaci o dronu kojeg je namerno oborio prijateljski avion

Komentari

Autor: BBC

12/10/2024

-

20:05

Misterija ruskog tajnog oružja: Šta kažu stručnjaci o dronu kojeg je namerno oborio prijateljski avion
Misterija ruskog tajnog oružja: Šta kažu stručnjaci o dronu kojeg je namerno oborio prijateljski avion - Copyright Tanjug/AP/Iryna Rybakova

veličina teksta

Aa Aa

Dva bela traga na nebu blizu linije fronta u Ukrajini obično znače da se ruski avioni spremaju da napadnu. Međutim, ono što se dogodilo 5. oktibra blizu Kostantinovke u Donjeckoj oblasti bilo je bez presedana. 

Niži trag se podelio na dva dela i novi objekat je naglo ubrzao ka drugom tragu sve dok se nisu ukrstili, a jarko narandžasta eksplozija osvetlila nebo. Pošto je olupina pala na ukrajinsku teritoriju Ukrajinci su ubrzo saznali da je upravo oboreno najnovije rusko oružje - veliki stelt dron S-70.

Youtube/Haci Productions/Screenshot

 

Ovo nije običan dron. Zove se "Ohotnik" (Lovac) i velik je kao borbeni avion, ali bez kokpita, piše BBC. Veoma ga je teško detektovati i njegovi dizajneri tvrde da nema "skoro nikakvog pandana u svetu".

Možda je sve to tačno, ali je očigledno nešto krenulo naopako, pa deluje da je drugi trag koji se vidi na snimku potekao od novog ruskog lovca Su-57, koji ga je izgleda jurio.

Ruski avion je možda pokušavao da ponovo uspostavi kontakt sa zalutalim dronom, ali pošto su oba letela ka ukrajinskoj zoni protivvazdušne odbrane, pretpostavlja se da je doneta odluka da se uništi "Ohotnik", kako ne bi završio u rukama neprijatelja.

Youtube/Haci Productions/Screenshot

 

Ni Moskva ni Kijev nisu zvanično komentarisali šta se desilo na nebu kod Kostantinovke. Ali analitičari veruju da su Rusi najverovatnije izgubili kontrolu nad svojim dronom, verovatno zbog ometanja ukrajinskih sistema za elektronsko ratovanje.

Ovaj rat je video mnogo dronova, ali ništa slično ruskom S-70, navodi BBC. Težak je više od 20 tona i navodno ima domet od 6.000 km. Ima oblik vrha strele i veoma liči na američki X-47B, stelt dron koji se pojavio pre oko 10 godina.

"Ohotnik“ bi trebalo da bude u stanju da nosi bombe i rakete za gađanje ciljeva na zemlji i u vazduhu, kao i da vrši izviđanje. Takođe je bitno napomenuti je dizajniran da radi u tandemu sa borbenim avionima pete generacije Su-57. U razvoju je od 2012. godine, a prvi let je obavljen 2019. godine.

Tanjug/AP/Iryna Rybakova

 

Iako je bilo izveštaja o njegovoj upotrebi, do prošlog vikenda nije snimljen dokaz korišćenja u dvoipogodišnjem ratu. Ranije ove godine, navodno je primećen na aerodromu Ahtubinsk na jugu Rusije, jednom od mesta sa kojih se lansiraju napadi na Ukrajinu.

Moguće je da je neuspeli let iznad Kostantinovke bio jedan od prvih pokušaja Moskve da testira svoje novo oružje u borbenim uslovima, spekuliše se u tekstu britanskog javnog servisa.

Olupina jedne od poznatih ruskih "kliznih" navođenih bombi velikog dometa D-30 navodno je pronađena na mestu pada aviona. Ovo smrtonosno oružje koristi satelitsku navigaciju da bude još opasnije.

Dakle, šta je Ohotnik radio leteći avionom Su-57? Prema rečima stručnjaka za vazduhoplovstvo sa sedištem u Kijevu Anatolija Hrapčinskog, borbeni avion je možda prenosio signal sa zemaljske baze na bespilotnu letelicu kako bi povećao obim njihove operacije.

Neuspeh stelt drona je, kako se navodi, veliki udarac za rusku vojsku. "Ohotnik" je trebalo da krene u serijsku proizvodnju ove godine, ali deluje da bespilotna letelica nije spremna. Smatra se da su napravljena četiri protipa S-70 i moguće je da je onaj koji je oboren sa neba iznad Ukrajine bio najnapredniji od četiri.

Iako je uništen, ukrajinske snage će možda i dalje moći da prikupe vredne informacije o "Ohotniku".

"Možda ćemo saznati da li ima sopstvene radare za pronalaženje ciljeva ili je municija unapred programirana sa koordinatama gde da udari“, objašnjava Anatolij Hrapčisnski.

Samo proučavanjem slika sa mesta nesreće, on veruje da je jasno da su prikrivene mogućnosti drona prilično ograničene.

Kako je oblik mlaznice motora okrugao, on kaže da se može uočiti radarom. Isto važi i za mnoge zakivke na letelici koji su najverovatnije napravljeni od aluminijuma.

BBC upozorava da Rusija radi na novim i pametnijim načinima vođenja rata, te da će ono što danas nije uspelo možda uspeti sledeći put uspeti.

Komentari (0)

Evropa