Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage pogodile skladište nafte u Luganskoj oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2024

-

09:29

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage pogodile skladište nafte u Luganskoj oblasti
RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage pogodile skladište nafte u Luganskoj oblasti - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Emergency Service/Iryna Rybakova

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 956 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da želi da se rat sa Rusijom okonča naredne, 2025. godine. Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio je da su tačni navodi da Rusija napada ukrajinski energetski sektor i da se Ukrajina plaši nuklearne katastrofe. On je za list Financial Times podsetio da je napad na trafostanicu jedne od nuklearki 26. avgusta doveo do prekida njenog rada i da od tada ruske rakete sve više lete iznad tri ukrajinske nuklearne elektrane. Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će ta zemlja obezbediti 1,4 milijarde evra iz paketa pomoći za podršku ukrajinskim odbrambenim naporima. Papa Franja razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a sastanak je, kako je saopšteno iz Vatikana, bio posvećen ratnom stanju i humanitarnoj situaciji u Ukrajini, kao i načinima na koje bi se ona mogla okončati, donoseći pravičan i stabilan mir u zemlji.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Voleo bih da se rat završi najkasnije sledeće godine
  • Galuščenko: Ukrajina se plaši nuklearne katastrofe
  • Šolc: Isporučićemo Ukrajini još jedan paket vredan 1,4 milijarde evra
  • Zelenski pričao sa papom: Ukrajina računa na pomoć Svete stolice da se vrate Ukrajinci koje je zatvorila Rusija

            Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

12.11 U ruskom granatiranju Kupjanska poginule dve, povređeno 12 osoba

Dve osobe su poginule, a 12 povređeno nakon što su ruske oružane snage gađale vođenim vazdušnim bombama grad Kupjansk u oblasti Harkov, saopštila je danas policija Harkovske oblasti na Telegramu.

"Ruska vojska je u petak bacila na grad 13 protivtenkovskih projektila, od kojih su dve bile avio-bombe ODAB-1500. Poginuli su muškarac i žena. Povređeno je 12 ljudi", navodi se u saopštenju. Na mestu udara su policijske ekipe i stručnjaci za eksplozive.

Kako je preneo Ukrinform, ruske snage su u petak izvršile vazdušni napad na stambeni sektor grada Kupjansk, pri čemu je izbio požar na dve privatne kuće i dva poljoprivredna objekta na površini od 240 kvadratnih metara. 

09.30 Mond: Evropske zemlje strože prema prema prihvatu izbeglica iz Ukrajine, Norveška prednjači

Više od dve i po godine nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, neke evropske zemlje su zauzele stroži stav prema prihvatanju izbeglica koje beže od rata, a među najodlučnijima je Norveška, navodi danas francuski list Mond.

U analizi se podseća da je norveška vlada 27. septembra saopštila da će prestati da automatski dodeljuje automatski azil svim Ukrajincima koji to zatraže, naglašavajući da ta odluka odmah stupa na snagu. Norveška vlada je opravdala svoj stroži stav prema izbeglicama uticajem njihovog priliva na stanovanje, zdravstvene usluge i škole u određenim gradovima.

"Ne možemo da primimo nesrazmeran broj raseljenih osoba u poređenju sa sličnim zemljama, recimo drugim nordijskim zemljama", poručila je norveška ministarka pravde Emili Enger Mel.

Trenutno u Norveškoj, zemlji sa oko 5,6 miliona stanovnika, živi oko 85.000 Ukrajinca.

09.28 Ukrajinske snage pogodile skladište nafte u Luganskoj oblasti

Bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine napale su tokom noći skladište nafte u mestu Rovenki u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR).

Kako su saopštili lokalni zvaničnici, jedan rezervoar za gorivo se zapalio, a u napadu dronovima nema žrtava, prenosi agencija RIA Novosti.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da je ukrajinska vojska pogodila skladište goriva i maziva u blizini grada Rovenki na "privremeno okupiranoj teritoriji Luganske oblasti", prenosi ukrajinski Interfaks..

"U ovoj bazi su uskladišteni nafta i naftni proizvodi, kojima se, između ostalog, snabdeva ruska vojska", saopštio je Generalštab.

Udar su izvele snage Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine u saradnji sa drugim komponentama Odbrambenih snaga.

08.02 Zelenski pričao sa papom: Ukrajina računa na pomoć Svete stolice da se vrate Ukrajinci koje je zatvorila Rusija

Papa Franja razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a sastanak je, kako je saopšteno iz Vatikana, bio posvećen ratnom stanju i humanitarnoj situaciji u Ukrajini, kao i načinima na koje bi se ona mogla okončati, donoseći pravičan i stabilan mir u zemlji.

U saopštenju se navodi da su razmotrena i neka pitanja "koja se tiču verskog života u zemlji“. Zelenski razgovarao je posle sastanka naveo da je sa papom razgovarao i o oslobađanje ukrajinskih ratnih zarobljenika.

"Pitanje vraćanja naših ljudi iz zatvora bilo je u fokusu mog sastanka sa papom Franjom", napisao je Zelenski na mreži Iks.

07.42 Šolc: Isporučićemo Ukrajini još jedan paket vredan 1,4 milijarde evra

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će ta zemlja obezbediti 1,4 milijarde evra iz paketa pomoći za podršku ukrajinskim odbrambenim naporima.

"Do kraja godine, uz podršku naših partnera iz Belgije, Danske i Norveške, isporučićemo Ukrajini još jedan paket (pomoći) vredan 1,4 milijarde evra", rekao je Šolc u Berlinu na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, preneo je Unian.

Taj paket će uključivati sistem navođenja Iris-T, sisteme protivvazdušne odbrane Skinek, protivvazdušne topove Gepard, samohodnu artiljeriju, oklopna vozila, borbene dronove, radare i municiju.

Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

 

07.03 Galuščenko: Ukrajina se plaši nuklearne katastrofe

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio je da su tačni navodi da Rusija napada ukrajinski energetski sektor i da se Ukrajina plaši nuklearne katastrofe. On je za list Financial Times podsetio da je napad na trafostanicu jedne od nuklearki 26. avgusta doveo do prekida njenog rada i da od tada ruske rakete sve više lete iznad tri ukrajinske nuklearne elektrane.

Prema njegovim rečima, kompanija Ukrenergo brzo je popravila transformatore koji su bili oštećeni u napadu u avgustu, ali je u drugim slučajevima u napadu korišćena kasetna municija, pa nije bilo moguće da se rad brzo nastavi.

 

 

Komentari (0)

Evropa