Evropa

Sijarto: Pristupanje Ukrajine NATO izazvaće Treći svetski rat

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

14:37

Sijarto: Pristupanje Ukrajine NATO izazvaće Treći svetski rat
Sijarto: Pristupanje Ukrajine NATO izazvaće Treći svetski rat - Copyright TANJUG/ STR/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Pristupanje Ukrajine Severnoatlantskoj alijansi u sadašnjim okolnostima izazvaće Treći svetski rat, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto novinarima na marginama Međunarodnog foruma o gasu koji se danas održava u ​​Sankt Peterburgu.

"U slučaju da Ukrajina bude primljena u NATO u sadašnjim okolnostima, to bi značilo izbijanje Trećeg svetskog rata. Uvek smo se zalagali protiv direktne konfrontacije između Rusije i NATO", kazao je Sijarto, preneo je TASS.

Na prethodnom samitu NATO u Vilnjusu u julu 2023. godine, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izrazio nezadovoljstvo jer zemlje članice nisu želele da navedu rok za pozivanje Ukrajine da se pridruži NATO.

Posle samita, Ukrajina je dobila uveravanja da će se pridružiti alijansi kada ispuni neophodne uslove. NATO je više puta naglašavao da Ukrajina ne može da se pridruži alijansi dok je zemlja u ratu.

Kako je Sijarto ranije izjavio, Budimpešta je pod pritiskom da prekine svoju energetsku saradnju sa Rusijom.

"Naravno, postoji politički pritisak na Mađarsku, oni žele da prekinemo energetsku saradnju sa Rusijom", rekao je Sijarto na plenarnoj sednici Međunarodnog gasnog foruma u ​​Sankt Peterburgu.

On je dodao da je održavanje energetskog partnerstva sa Moskvom u interesu Budimpešte.

Međunarodni gasni forum održava se od 8. do 11. oktobra u Sankt Peterburgu, prenosi RIA novosti.

Kako je ranije javio mađarski portal XM, Sijarto je naveo da će Mađarska i ruska državna gasna kompanija Gazprom potpisati danas sporazum o gasu koji će im omogućiti da u potpunosti koriste gasovod Turski tok.

Rusija trenutno izvozi svoj prirodni gas u Evropu preko dve rute: gasovoda koji je izgradio Sovjetski Savez koji prelazi Ukrajinu i gasovoda Turski tok u Tursku koji ide duž dna Crnog mora.
Ugovor o tranzitu gasa Rusije sa Ukrajinom ističe krajem godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa