Region

Sastanak Sijarta i Dodika u Banjaluci: "Mađarska i Republika Srpska su primer dobre saradnje"

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2024

-

18:20

Sastanak Sijarta i Dodika u Banjaluci: "Mađarska i Republika Srpska su primer dobre saradnje"
Tanjug/Foto SRNA/Borislav Zdrinja - Copyright Tanjug/Foto SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Saradnja Mađarske i Republike Srpske bazirana je na međusobnom poštovanju i ponosni smo na dosadašnje projekte koji su realizovani, rekao je ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.  

Sijarto je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Dodikom rekao su Mađarska i Republika Srpska "primer dobre saradnje".  

"Kada je reč o poljoprivrednim mašinama, a taj projekat nastavljamo i u budućnosti. Imaćemo i tri razvojna projekta nova, gde će se uključiti i preduzetnici iz Mađarske. Projekte koje je finansirala Nemačka, preuzeće Mađarska", naveo je Sijarto.  

Sijarto je istakao da Mađarska vodi odgovornu politiku prema svojim susedima.  

"Smatramo da je neophodno prisustvo Zapadnog Balkana u EU. Iz tog aspekta je nepovoljno što kandidati za članstvo Zapadnog Balkana u proseku čekaju 14 godina za članstvo, što mi smatramo kao nepoštovanje Brisela i pozivamo čllanice unije da završe politiku koja je dovela do potpunog kraha politike proširenja EU", navodi Sijarto.  

"Interes Mađara je stabilnost na Z. Balkanu"

Dodaje da je važno da svaka članica EU ispoštuje odluke građana sa Zapadnog Balkana, da svaka nacija ima pravo da sama odluči o svojoj budućnosti.  

"Zbog toga mi i dalje na bazi uzajamnog poštovanju nastavljamo saradnju sa ovim zemljama, među kojima je BiH", naglasio je Sijarto.  

Sijarto je zahvalio Dodiku na pozivu, te istakao da je počastvovan da bude u Banjaluci.  

"Živimo u periodu opasnih događanja, a u takvom vremenu, kada mir ima veliki značaj, interes Mađara je stabilnost na Zapadnom Balkanu", naveo je Sijarto.  

Sijarto je istakao da Mađarska nikada neće pristati da jedan funkcioner Republike Srpske bude na crnoj listi, jer je to nepošteno prema biračima, koji su izabrali te funkcionere      

"Građani Srpske umeju da odluče kakvu vlast žele", naveo je Sijarto i istakao da bi sankcionisanje izabranih predstavnika Republike Srpske stavilo pod znak pitanja celokupni demokratski proces ali i odluku građana na izborima.

Dodik: Sijarto je veliki prijatelj Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto veliki prijatelj Srpske i da je u današnjem razgovoru pokazan visok stepen razumevanja, saradnje i podrške.  

"Danas je poseban dan, stigao je veliki prijatelj Republike Srpske Petar Sijarto. Ovo je trenutak kada nastavljamo da razgovaramo o našim ranijim dogovorima i kako ćemo operativno odraditi neka od tih pitanja", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare za Sijartom.  

Dodik je podsetio da je danas potpisan protokol između ministarstava energetike Mađarske i Srpske, kao i da se pažljivo izučavaju mogućnosti iz ovoga sektora.  

Naveo je da će proširiti pomoć poljoprivrednicima i na područje FBiH.  

"Mađarska je danas prepoznata kao naš zaista stabilan partner i u tom pogledu želimo da zadržimo najviši mogući nivo naših odnosa", poručio je predsednik Srpske.  

Istakao je da je postignut visok stepen poverenja i podrške između Srpske i Mađarske.  

"Saglasni smo i delimo stavove u pogledu dešavanja u regionu i Evropi", naveo je Dodik.  Predsednik Srpske je zahvalio Sijartu na podršci i poštovanju principa koji podrazumevaju mir na ovim prostorima.  

"U ovom trenutku mi iz Srpske pokazujemo više entuzijazma u pogledu saradnje sa Mađarskom nego što to pokazuju iz FBiH", poručio je predsednik Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa