Region

Obeležena godišnjica Halijarda kod Doboja, Dodik: Ambasadora Marfija treba da je sramota

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

14:53

Obeležena godišnjica Halijarda kod Doboja, Dodik: Ambasadora Marfija treba da je sramota
Obeležena godišnjica Halijarda kod Doboja, Dodik: Ambasadora Marfija treba da je sramota - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon polaganja venaca na spomen obeležje povodom godišnjice operacije "Halijard - vazdušni most" u Boljaniću kod Doboja, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija treba da bude sramota da ovom istorijskom događaju nisu prisustvovali i predstavnici Ambasade SAD.

Dodik je poručio da je četnički pokret imao najviše udela u spašavanju američkih pilota u operaciji "Halijard" pre 80 godina.

"Nemoguće da jedna sila na ovaj način pokazuje svoju nemoć ili svoju aroganciju. To što su sada na strani onih zbog kojih su nekada ovde padali avioni, to je drugo pitanje i stvar neke politike, ali ne biti tu da se oda poštovanje ljudima koji su se žrtvovali i spašenim Amerikancima predstavlja ljudsko dno", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da SAD nisu ni Marfi niti bilo ko sličan njemu, ali smatra da predstavnici iz Fondacije "Halijard" treba da znaju da danas ovde nije bio niko u ime njihove zemlje, čime je odbačeno sećanje na ono što se tu desilo, jedno veliko požrtvovanje srpskog naroda.

"Komunizam nije satro sećanje na 'Halijard' neće ni Marfi, niti službenik Ambasade koji je očigledno zapretio drugima da dođu ovde. To govori o njima, a ne o nama, ali ćemo nastaviti da ovo radimo. Neka ga je sram za činjenicu da ovde niko nije od predstavnika SAD", poručio je Dodik.

U obraćanju na obeležavanju 80. godišnjice od operacije "Halijard", Dodik je istakao važnost da se okupljaju na tom mestu i da pošalju snažnu poruku da obeležavaju napore koje su, kako je kazao, podneli naši preci na tom mestu pokazujući svoju humanost u uslovima kada su drugi narodi bili na strani fašizma.

Naveo je da su Srbi imali dve oslobodilačke vojske, Narodnooslobodilačku vojsku i Јugoslovensku vojsku u otadžbini pod komandom "đenerala Draže Mihajlovića koji je odlikovan za ove i druge operacije od najvišeg autoriteta SAD".

Dodik je ukazao da to govori da su Srbi uvek bili na pravoj strani istorije, ljudskosti, odnosa prema tim najvažnijim vrednosti civilizacije. Predsendik Srpske je ocenio da je ovo veličanstveno mesto srpske istorije, spoja između Srbije i Republike Srpske, naglasivši da su iste vrednosti i u Pranjanima i u Boljaniću okupljale ljude, što se mora pamtiti.

"Republika Srpske će ostati posvećena ne samo sećanju nego i obeležavanju ovog događaja, a verujem da će neki drugi ljudi u ime zvanične američke politike biti ovde ponovo sa nama. To će govoriti o tome da su operacija 'Halijard', Boljanić, Pranjani, Srbi, četnički pokret ono što ne može da usahne i nestane", zaključio je Dodik.

Izaslanik predsednika Srbije Đorđe Todorov je istakao da je srpski narod uvek bio na pravoj strani istorije što potvrđuje i spašavanje savezničkih pilota u operaciji "Halijard" u Drugom svetskom ratu, a mnogi to zaboravljaju.

Todorov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, rekao je da je danas u Boljaniću kako bi Srbija pokazala sabornost sa Republikom Srpskom da će zajedno pamtiti i obeležavati velike događaje u kojim je srpski narod pokazao karakter, želju, borbu za slobodom.

"Mnogi zaboravljaju da se srpski narod uvek nalazio na pravoj strani istorije, te žele da nas obeleže na drugi način", rekao je Todorov, prenela je RTRS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa