Evropa

Predsednica Evropskog parlamenta: Saslušanja kandidata za komesare EK od 4. do 12. novembra

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

18:53

Predsednica Evropskog parlamenta: Saslušanja kandidata za komesare EK od 4. do 12. novembra
EPP predložila Robertu Mecolu za novi mandat na čelu Evropskog parlamenta - Copyright Tanjug AP/Omar Havana, File

veličina teksta

Aa Aa

Saslušanja kandidata za komesare u novom sastavu Evropske komisije održaće se od 4. do 12. novembra, saopštila je danas predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola. Saslušanja se održavaju pred poslanicima EP, a kako je navela Mecola na društvenoj mreži Iks, oni će "pitati, procenjivati, razmatrati i glasati" o kandidatima.

"Saslušanja EP novih kandidata za komesare Evropske komisije održaće se od 4. do 12. novembra. Sa mandatom koji su im dali evropski građani, poslanici EP će pitati, procenjivati, razmatrati i glasati. Ovo je evropska demokratija", navela je Mecola na društvenoj mreži Iks.

Dogovor o rasporedu saslušanja kandidata za komesare postignut je na sastanku Konferencije predsednika, koju čine predsednica EP i lideri političkih grupacija u EP.

Ovakav dogovor znači da bi nova Komisija najranije počela sa radom u decembru, a kako je ranije objavio Politiko, početak rada bi mogao da bude odložen i za januar ako EP odbije neke kandidate jer onda države članice moraju da imenuju druge kandidate.

Konferencija predsednika donela je danas odluku i o podeli odgovornosti među odborima za saslušanja za potvrđivanje kandidata, a kako se navodi u saopštenju EP, detaljan raspored toga kada će svaki kandidat biti saslušan biće odlučen na narednom sastanku ove konferencije .

Evropski parlament pozivao je kandidate za komesare da se pojave pred odgovarajućim odborima na saslušanjima kako bi se utvrdilo da li su podobni za funkcije na koje su predloženi.

Kako izgleda procedura?

Pre saslušanja kandidata, Odbor za pravna pitanja EP treba da proveri izjave o interesima kandidata pošto da bi kandidati učestvovali na saslušanjima ne sme da postoji sukob interesa.

U zavisnosti od portfelja, kandidata za komesara može da procenjuje jedan ili više odbora. Drugi odbori mogu da budu pozvani da učestvuju, što znači da mogu da daju svoj doprinos usmenim pitanjima, ali konačnu evaluaciju kandidata daju koordinatori nadležnih odbora.

Nakon saslušanja uslediće sastanci na kojima će predsednik odbora i predstavnici grupe različitih odbora proceniti da li je kandidat za komesara kvalifikovan da bude član Komisije i da obavlja određene dužnosti koje su im dodeljene.

Nakon završetka saslušanja, Konferencija predsednika odbora oceniće ishod saslušanja za potvrđivanje kandidata i proslediti svoje zaključke Konferenciji predsednika, koja će doneti konačnu procenu i odlučiti da li su završena saslušanja.

Posle završetka saslušanja, predsednica Komisije Ursula fon der Lajen predstaviće kompletan sastav Evropske komisije i njen program na plenarnoj sednici, nakon čega će uslediti debata.

Fon der Lajen je predstavila je 17. septembra predlog novog sastava Evropske komisije, prema kojem je kandidat za komesara za proširenje Marta Kos iz Slovenije.

Novi sastav Komisije mora da odobri EP, a nakon što EP izabere Komisiju, nju formalno imenuje Evropski savet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa