Evropa

Evropski parlament sprema komisiju za saslušanja u novembru

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

18:50

Evropski parlament sprema komisiju za saslušanja u novembru
Evropski parlament sprema komisiju za saslušanja u novembru - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Saslušanja za evropske komesare najverovatnije će biti održana od 4. do 12. novembra, nakon što je te datume danas podržala većina predsednika odbora Evropskog parlamenta.

Kako je preneo Politiko, konačnu odluku doneće u sredu Konferencija predsednika parlamenta (CoP), a još jedna opcija je da početak saslušanja bude sredinom oktobra.

Održavanje saslušanja u novembru značilo bi da je najraniji datum za početak rada Komisije početak decembra, što bi moglo biti odloženo i do januara ako parlament odbije nekoliko kandidata, a glavni gradovi Evropske unije zatim moraju da imenuju zamene.

Kako je preneo Politiko, pozivajući se na zvaničnike parlamenta koji su upoznati sa procesom ali koji su želeli da ostanu anonimni, jedina frakcija koja se zalaže za početak saslušanja sredinom oktobra je Evropska narodna partija desnog centra (EPP), šefice Komisije Ursule fon der Lajen.

EPP međutim nije bila u stanju da prikupi dovoljno podrške, pošto poslanici žele da osiguraju da imaju dovoljno vremena da pažljivo ispitaju imenovane za komesare, pre saslušanja.

"(Predsednik EPP Manfred) Veber želi saslušanja u oktobru, ali je usamljen u tome i nema većinu", rekao je za Politiko evroposlanik iz EPP koji je želeo da ostane anoniman.

Prema sadašnjem nacrtu plana, krajnji rok za komitete da pošalju pismena pitanja kandidatima je 10. oktobar, a odgovori se vraćaju do 22. oktobra.

Nominovani za komesare će se pojaviti pred parlamentarnim odborom za pravna pitanja pre 18. oktobra, na skrininzima o potencijalnom sukobu interesa, a politički komiteti će od 4. do 12. novembra pripremati potencijalne komesare.

Komitet je takođe razgovarao o tome koja će se komisija baviti kojim resorom, a jedan od pomenutih anonimnih zvaničnika rekao da je ekonomski odbor zahtevao da bude uključen u saslušanje Stefana Sežurnea, mandatara za prosperitet i industrijsku strategiju, pored odbora za industriju, unutrašnje tržište i komitete za zaštitu životne sredine.

 

Komentari (0)

Evropa