Evropa

Fon der Lajen će 17. septembra u Strazburu predstaviti novu Evropsku komisiju

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2024

-

12:55

Fon der Lajen će 17. septembra u Strazburu predstaviti novu Evropsku komisiju
Fon der Lajen će 17. septembra u Strazburu predstaviti novu Evropsku komisiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen predstaviće 17. septembra u Strazburu liderima Evropskog parlamenta strukturu i portfelje narednog sastava EK, saopštila je danas zamenica portparola Evropskog parlamenta Delfin Kolard.

Kolard je na društvenoj mreži Iks, nakon što su mediji objavili da je Fon der Lajen odložila predstavljanje nove EK za narednu nedelju, navela da će, na zahtev EK, predstavljanje strukture i portfelja EK biti održano 17. septembra u 9.00 sati u Strazburu.

Ona je naglasila da je EP spreman da otvori proces saslušanja radi potvrde kandidata za komesare.

Kolard je dodala da će sutra u Briselu biti održan sastanak Konferencije predsednika EP, koju čine predsednik EP lideri političkih grupacija u EP, a da će lideri EP raspravljati i finalizirovati nacrt dnevnog reda za plenarnu sednicu EP od 16. do 19. septembra.

Ranije danas Politco je objavio, pozivajući se na tri neimenovana zvaničnika, da je Fon der Lajen odložila do naredne nedelje objavljlivanje raspodele portfelja među kandidatima za 26 komesara u novoj Komisiji.

Fon der Lajen je sutra ujutru trebalo da se sastane sa liderima političkih grupacija u EP, nakon čega se, prema navodima medija, očekivalo da će objaviti sastav naredne Komisije.

Slovenija je u ponedeljak potvrdila da će bivša ambasadorka te zemlje Marta Kos biti njen kandidat za evropskog komesara, pošto je Tomaž Vasel povukao svoju kandidaturu, ali parlament Slovenije tek treba da potpiše ovu izmenu.

Svih 26 kandidata za komesare mora da odobri Evropski parlament, a očekuje se da će naredna Evropska komisija početi sa radom 1. decembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa