Evropa

Norveška razmatra izgradnju ograde na granici sa Rusijom po ugledu na Finsku

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2024

-

19:11

Norveška razmatra izgradnju ograde na granici sa Rusijom po ugledu na Finsku
Norveška razmatra izgradnju ograde na granici sa Rusijom po ugledu na Finsku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Norveška bi mogla da postavi ogradu duž dela ili cele granice sa Rusijom čija je ukupna dužina 198 kilometara, kao što je to uradila Finska duž rusko-finske granice, izjavila je norveška ministarka pravde Emili Mel.

Mel je rekla u intervjuu za norveški javni emiter NRK u subotu uveče da granična ograda ne samo što može da deluje kao odvraćanje, već sadrži senzore koji omogućavaju da se otkrije da se ljudi kreću blizu granice.

Ona je istakla da norveška vlada trenutno razmatra nekoliko mera za jačanje bezbednosti na granici sa Rusijom na severu Arktika, kao što su postavljanje ograde, povećanje broja graničnog osoblja i pojačavanje nadzora, preneo je AP.

"Ukoliko se bezbednosna situacija u delikatnoj arktičkoj oblasti pogorša, norveška vlada je spremna da zatvori granicu u kratkom roku", navela je Mel koja je ovog leta posetila Finsku da bi bila upoznata sa tim kako se postavlja ograda duž cele finsko-ruske granice čija je dužina 1.340 kilometara.

Finska vlada je zatvorila sve granične prelaze iz Rusije u Finsku krajem 2023. godine nakon što je više od 1.300 migranata iz trećih zemalja bez odgovarajuće dokumentacije ili viza ušlo u tu zemlju za tri meseca, samo nekoliko meseci nakon što je postala članica NATO-a.

Finska trenutno gradi ograde ukupne dužine do 200 kilometara u odvojenim delovima duž granične zone sa Rusijom koja služi kao spoljna granica EU.

Granični prelaz stanica Storskog je jedini zvanični prelaz u Norvešku iz Rusije, a  trenutno je okružen 200 metara dugom i 3,5 metara visokom ogradom podignutom 2016. godine nakon što je godinu dana ranije oko 5.000 migranata i tražilaca azila prešlo iz Rusije u Norvešku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa