Evropa

Na granici Norveške sa Rusijom otkriveni tragovi radioaktivnog cezijuma-137

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2024

-

18:26

Na granici Norveške sa Rusijom otkriveni tragovi radioaktivnog cezijuma-137
Na granici Norveške sa Rusijom otkriveni tragovi radioaktivnog cezijuma-137 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Norveška agencija za radijacionu i nuklearnu bezbednost (DSA) pronašla je tragove radioaktivnog cezijuma-137 u vazdušnim filterima, koji premašuju normu.

Filteri iz Viksjofjela i Svanhovda se analiziraju u odeljenju za hitne slučajeve u Pasviku jednom nedeljno. Radioaktivni cezijum-137 pojavio se između 9. i 16. septembra, navodi se u izveštaju i istovremeno, napominje se da je količina cezijuma "veoma niska", prenosi Barenc observer.

"Nivoi su očigledno veći od normalnog, ali ne predstavljaju rizik za ljude ili životnu sredinu. Detektovali smo 5 mikrobekerela po metru kubnom na filter stanici u Svanhovdu između 9 i 16. septembra i izmerili smo istu koncentraciju (5 µBk/m3 ) na filter stanici u Viksjofjelu od 5. do 12. septembra", rekao je Bredo Meler iz jedinice za pripravnost u vanrednim situacijama DSA u Svanhovdi.

DSA će sprovesti još testova u narednih nekoliko dana, rekao je on.

"Nećemo se iznenaditi ako i oni budu na istom nivou kao što smo videli danas", dodao je zvaničnik.

DSA navodi da tokom ispitivanja filtera nisu otkriveni drugi radioaktivni izotopi. Takođe nije poznato da li neka merenja na ruskoj strani granice imaju slične rezultate.

Cezijum-137 nastaje kao produkt fisije tokom rada nuklearnog reaktora.

Kako navodi Barenc observer, postoje brojni morski reaktori na podmornicama i ledolomcima koji rade u Barencovom moru iz baza duž obale poluostrva Kola.

profimedia

 

Strateška vežba velikih razmera Okean 2024 završena je 16. septembra, ali je malo verovatno da takve emisije dolaze iz morskog reaktora koji radi na moru. Mala curenja cezijuma-137 su verovatnije tokom pokretanja reaktora ili održavanja, ili tokom rukovanja istrošenim nuklearnim gorivom.

Prema rečima Melera, cezijum se može pojaviti i kao posledica šumskih požara. Od nesreće u Černobilu 1986. godine i atmosferskih nuklearnih testova 1962. godine, još se mogu meriti u prirodi. Period poluraspada cezijuma-137 je oko 30 godina.

Barenc Observer naglašava da su ruski proizvođači oružja iz Rosatoma radili na poligonu Pankovo u Novoj zemlji celog leta i rane jeseni na testiranju krstareće rakete Petrel na nuklearni pogon, za koju se veruje da ima manje-više otvoren mini-reaktor za hlađenje.

Rad na deponiji je, međutim, strogo poverljiv i vrlo malo informacija se objavljuje u javnosti. 

Nema zvaničnih izveštaja da se Petrel testira, ali znaci toga se mogu videti ispitivanjem satelitskih snimaka arktičkog arhipelaga koji se svakodnevno ažuriraju.

List napominje da je tokom leta u vodama van Pankova primećeno nekoliko teretnih brodova i brodova specijalne namene, a tokom proteklih nekoliko nedelja na aerodromu Rogačevo u Novoj zemlji periodično su bila parkirana dva velika transportna aviona Rosatom Il-76. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa