Evropa

Kandidat desničarske stranke u Belgiji ima 90 godina, negira Holokaust i autentičnost dnevnika Ane Frank

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

23:20

Kandidat desničarske stranke u Belgiji ima 90 godina, negira Holokaust i autentičnost dnevnika Ane Frank
Kandidat desničarske stranke u Belgiji ima 90 godina, negira Holokaust i autentičnost dnevnika Ane Frank - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belgijska stranka desnice 'Vlaams Belang' na listu svojih kandidata na predstojećim opštinskim izborima stavila je 90-godišnjeg Rulanda Rejsa, poznatog zbog negiranja Holokausta.

On je osuđen za negiranje Holokausta 2008. godine nakon što je doveo u pitanje razmere tog zločina i autentičnost dnevnika Ane Frank. 

Izrečena mu je uslovna kazna od četiri meseca zatvora, koja je ukinuta u žalbenom postupku, iako mu je presuda o krivici ostala, prenosi Politiko.

Rejs je suosnivač partije "Vlaams Blok", prethodnika "Vlaams Belanga" i 27. je na listi stranke za opštinu Alter od 29 kandidata.

Pol Behejt, vodeći kandidat "Vlaams Belang" za opštinu Alter, rekao je belgijskim medijima da je Rejs zatražio mesto na listi i da je ''dobio simbolično mesto, iz poštovanja, jer je jedan od osnivača "Vlaams Bloka".

Belgijski poslanik Mihael Frajlih, unuk čoveka koji je preživeo Holokaust, osudio je ovaj potez desničarske partije rekavši da je "Vlaams Belang" ''još jednom pokazao svoje pravo lice''.

Ova partija je osvojila drugi najveći udeo glasova na nacionalnim izborima u junu, a u Belgiji su pokrajinski, opštinski i okružni izbori zakazani za 13. oktobar.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa