Briselske vesti

Tjeri Breton podneo ostavku na mesto komesara EU

Komentari

Autor: Euronews

16/09/2024

-

09:43

Tjeri Breton podneo ostavku na mesto komesara EU
Tjeri Breton podneo ostavku na mesto komesara EU - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton iz Francuske, koga je ta zemlja imenovala za drugi mandat u Evropskoj komisiji, podneo je danas ostavku.

Breton navodi da je podneo ostavku jer je je Ursula fon der Lajen izvršila pritisak na Francusku, njegovu matičnu zemlju, da podnese drugog kandidata na njegovo mesto, prenosi Euronews.

Naime, Breton je ovaj potez najavio u pismu, rekavši da je postao svestan navodnog lobiranja od "pre nekoliko dana".  Euronews navodi da se inače od Francuke očekivalo da dobije važan portfelj u predstojećoj komisiji, ali to sada postaje upitno.

"Pre nekoliko dana, u poslednjem delu pregovora o sastavu budućnosti Koledža, tražili ste od Fracena da povuče moje ime, iz ličnih razloga o kojima ni u jednom slučaju niste direktno razgovarali sa mnom. Niste ponudili ni politički kompromis", piše Breton.

Breton potom kaže da je bila "čast" što je u proteklih pet godina radio kao komesar za unutrašnje tržište "iznad nacionalnih i partijskih interesa".

"Međutim, u svetlu ovih dešavanja, daljeg svedočenja o sumnjivom upravljanju,  zaključio sam da više ne mogu da obavljam svoje dužnosti. Zbog toga podnosim ostavku na mesto evropskog komesara, i to stupa na snagu odmah", dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa