Evropa

Evropska komisija o napretku Srbije u vladavini prava: Našu procenu predstavićemo na jesen

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

20:55

Evropska komisija o napretku Srbije u vladavini prava: Našu procenu predstavićemo na jesen
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija (EK), u skladu sa pregovaračkim okvirom za pregovore o pristupanju EU, daje redovan pregled napretka Srbije u poglavljima o vladavini prava Savetu EU, rekao je danas za Tanjug portparol  Komisije i dodao da će EK predstaviti svoju procenu na jesen u godišnjim izveštajima Paketa proširenja.

Iz Komisije su, na pitanje Tanjuga da pojasne pisanje pojedinih medija o izveštaju EK o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 u pristupnim pregovorima, naveli da ne komentarišu non-pejpere o vladavini prava, koje ne objavljuje Komisija.  

"Našu procenu predstavićemo u godišnjim izveštajima Paketa proširenja na jesen", naveo je portparol Komisije. 

Radio Slobodna Evropa danas je objavila da je imala uvid u poslednji izveštaj o napretku Srbije u polju vladavine prava, koji je izradila Komisija, te da je reč o godišnjem izveštaju o napretku Srbije u ključnim poglavljima 23 i 24 u pristupnim pregovorima.

Napredak u ova dva poglavlja je ključan za bilo koju zemlju koja cilja članstvo u EU, navela je RSE citirajući da u dokumentu piše da, "kao što je predviđeno revidiranom metodologijom, nijedna dalja poglavlja ne bi trebalo da se zatvaraju pre nego što Srbija postigne ovaj cilj".

Kako prenosi RSE od Srbije se očekuje dodatno angažovanje kao i politička posvećenost na produbljivanju reformi i otklanjanju nedostataka, posebno u  oblastima pravosuđa, sprečavanju i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija, kao i procesuiranju ratnih zločina.

Komentari (0)

Evropa