Evropa

Koja je cena monopola nad onaljn pretragom? Sud pravde EU doneo presude protiv Epla i Gugla, još jedno suđenje i u SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2024

-

15:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sa obe strane Atlantika rat protiv velikih tehnoloških kompanija. Sud pravde Evropske unije sa sedištem u Luksemburgu doneo je dve odvojene presude protiv američkih tehnoloških kompanija Epl i Gugl, a uskoro u Americi počinje još jedno suđenje.

Kako se navodi, Irska je ranije prema mišljenju suda dodelila Eplu nezakonite poreske olakšice u vrednosti od 13 milijardi evra, a američka kompanija sada mora da vrati ova sredstva, prenosi CNN.

Sud pravde EU je time potvrdio prethodnu odluku Evropske komisije iz 2016. godine.U odvojenoj presudi je takođe odbačena žalba Gugla i njegove matične kompanije Alfabet na kaznu od 2,4 milijarde evra koju je nametnula Evropska komisija 2017. godine.

Dakle, prethodnih sedam godina je Gugl pokušavao da ospori tu odluku Evropske komisije. 

Odluka Suda pravde Evropske unije je doneta zbog toga što je Google zloupotrebljavao svoj dominantan položaj na tržištu online pretraživača, odnosno online prodavnica.

I to je još jedna presuda koja kažnjava Google zbog zloupotrebe svojih monopolskih pozicija. 

Iz Evropske komisije poručuju da su zadovoljni. Kažu da je ovo velika pobeda. Istovremeno zadovoljni su i zbog presude kojom je i Apple proglašena gubitnikom u jednom odvojenom postupku. 

Gugl kaže da je razočaran presudom i podseća da je već od 2017. uskladio svoju politiku sa tim odlukama Evropske komisije kojom je prvobitno bio kažnjen. 

Međutim, ova kompanija je takođe proteklih sedam godina uložio Podsetimo, sve je počelo još 2009. godine. Tada je kompanija gurala svoje rezultate pretrage u odnosu na konkurenciju, isticala proizvode koje je želela i tako dovodila u pitanje, odnosno ugrožavala konkurenciju. Sada je ovom presudom Guglu naloženo da plati novu sumu novca. 

Ova loša vest za ovu kompaniju praćena je još jednom potencijalno lošom vesti zakona stiže iz iz Amerike, odnosno Virdžinije. Tamo je takođe počelo suđenje. Tužena strana je Gugl, a tužitelj je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država. 

O ovde je slična optužba. Naime, kako se navodi, Gugl nezakonito postupao kako bi smanjio konkurenciju, čuvao svoju dominaciju. Konkretno, to znači da kada korisnik interneta surfuje uglavnom vidi banere Gugl reklame, pa je zbog toga označen da favorizuje kompanije koje on želi. 

 

Komentari (0)

Evropa