Evropa

Berlin odgovorio na Trampove kritike: Naš energetski sistem operativan sa 50 odsto obnovljivih izvora energije

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

23:00

Berlin odgovorio na Trampove kritike: Naš energetski sistem operativan sa 50 odsto obnovljivih izvora energije
Berlin odgovorio na Trampove kritike: Naš energetski sistem operativan sa 50 odsto obnovljivih izvora energije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je danas bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu, koji je kritikovao energetsku politiku Berlina tokom predsedničke debate sa Kamalom Haris, da je nemački energetski sistem u potpunosti operativan sa više od 50 odsto obnovljivih izvora energije.

Tramp je kritikovao Nemačku u svojoj završnoj reči, tvrdeći da Berlin žali zbog odluke da pređe na obnovljive izvore energije, preneo je Politiko.

"Vi verujete u stvari kao što su da se nećemo raspasti, nećemo uzimati fosilna goriva, nećemo raditi odlučne stvari, voleli vi to ili ne", rekao je on, obraćajući se Harisovoj.

Tramp je potom rekao da je Nemačka to pokušala i da se za godinu dana vratila izgradnji normalnih energetskih postrojenja.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova se na to naljutilo i osudilo Trampa neobično grubim saopštenjem na društvenim mrežama.

"Sviđalo vam se to ili ne: nemački energetski sistem je u potpunosti operativan, sa više od 50 odsto obnovljivih izvora energije. I gasimo, ne gradimo elektrane na ugalj i nuklearne elektrane. Ugalj će biti van mreže najkasnije do 2038", naveli su iz Ministarstva.

Nemačko Ministarstvo je istaklo da Nemci, takođe, ne jedu mačke i pse, što se odnosilo na Trampovu opovrgnutu tvrdnju da su imigranti bez dokumenata jeli kućne ljubimce ljudi u Ohaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa