Aktuelno iz kulture

U jeku predsedničke kampanje u Americi najavljen film o Donaldu Trampu: Prvi trejler za kontroverznog "Šegrta"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2024

-

20:30

U jeku predsedničke kampanje u Americi najavljen film o Donaldu Trampu: Prvi trejler za kontroverznog "Šegrta"
U jeku predsedničke kampanje u Americi najavljen film o Donaldu Trampu: Prvi trejler za kontroverznog "Šegrta" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi trejler za biografski film o Donaldu Trampu "The Apprentice" (u slobodnom prevodu "Šegrt") reditelja Alija Abasija objavljen je u jeku predsedničke kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojoj Tramp učestvuje kao kandidat Republikanske partije.

Glavna uloga poverena je Sebastijanu Stenu, koji tumači lik bivšeg američkog predsednka u vreme kada je tek počinjao da gradi svoju poslovnu imperiju. 

U filmu igraju i Marija Bakalova kao Ivana Tramp i Martin Donovan kao Fred Tramp Stariji.

"Šegrt" je, inače, premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu, ali će se u bisokopima naći tek u oktobru ove godine.

Tramp u negativnom svetlu

Film je već podigao mnogo prašine, jer po svemu sudeći, prikazuje bivšeg američkog predsednika u negativnom svetlu.

Naime, u jednoj od scena filma oslikano je navodno Trampovo napastvovanje njegove prve supruge Ivane, a njegov predstavnik ranije je najavio tužbu protiv blatantno lažnih insinuacija ljudi koji se pretvaraju da su filmadžije". 

Portparol Trampovog tima Stiven Čang nazvao je film "izmišljotinom koja senzacionalizuje odavno opovrgnute laži". 

"Kao i sa ilegalnim Bajdenovim suđenjem, u ovom slučaju holivudska elita meša se u izbore, znajući da će predsednik Tramp preuzeti Belu kuću i pobediti njihovog kandidata, jer ništa što su radili nije dalo rezultate", rekao je Čang nakon premijere u Kanu.

Inače, Abasijev film, u kom se u ulozi Trampa nalazi glumac Sebastijan Sten, počinje pojašnjenjem da su opisani događaji domaštani, a na premijeri na Kanskom festivalu dobio je osmominutne ovacije.

Publika je navodno burno reagovala na neke eksplicitnije scene, poput one u kojoj se Tramp podvrgava liposukciji, a zatim i smanjenju skalpa, ali najviše prašine podigla je scena u kojoj glavni lik u filmu siluje svoju prvu ženu Ivanu.

Šta se zapravo desilo između Trampa i Ivane

Scena je domaštana verzija svedočenja o incidentu iz 1989. koji je ranije detaljno opisan u toku brakorazvodnog postupka 1990.

U filmu Ivana vređa svog muža na osnovu njegovog fizičkog izgleda, nakon čega on pobesni i napadne je.

U svom izlaganju 1990. Ivana Tramp opisala je sličan nasrtaj za koji se navodno dogodio nakon njegove operacije skalpa. Tvrdila je da ju je tadašnji muž gurnuo na pod i iščupao joj pramenove kose. Ona je u početku tvrdila da ju je Tramp posle toga silovao, ali je kasnije povukla tu tvrdnju.

U izjavi 1993. rekla je: "Jedne prilike tokom 1989. gospodin Tramp i ja smo imali bračni odnos tokom kog se on prema meni ponašao potpuno drugačije nego tokom našeg braka. Kao žena sam se osetila napastvovano... To sam nazvala silovanjem, ali ne želim da se moje reči interpretiraju u doslovnom ili krivičnom smislu".

Tokom brakorazvodnog postupka Tramp je odbacio navode svoje žene o incidentu kao "očigledno lažne".

"Pank-rok verzija" istorije

Naziv filma je referenca na televizijski šou koji je Tramp vodio duže od jedne decenije, ali se dešavanja u filmu odvijaju nekoliko decenija ranije, kada je on tek počeo da gradi svoje ime na tržištu nekretnina.

Pored Sebastijana Stena, koji tumači glavni lik, u filmu vidimo i Džeremija Stronga, zvezdu "Naslednika", koji igra njegovog beskrupuloznog mentora i advokata Roja Kona.

Reditelj filma, iransko-danski filmski stvaralac Ali Abasi predstavio je nekoliko brutalnih događaja iz Trampovog života, koji su se navodno dogodili iza zazvorenih vrata. 

On je uoči premijere izjavio da je njegov cilj bio da napravi "pank-rok verziju istorijskog filma, u kojoj ne bi bio preterano zahtevan po pitanju detalja i toga šta je ispravno, a šta pogrešno".

Komentari (0)

Kultura