Evropa

"Apokaliptična" diskusija na ruskoj televiziji: Situacija u Kursku je izgleda teža nego što Moskva priznaje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2024

-

11:03

"Apokaliptična" diskusija na ruskoj televiziji: Situacija u Kursku je izgleda teža nego što Moskva priznaje
"Apokaliptična" diskusija na ruskoj televiziji: Situacija u Kursku je izgleda teža nego što Moskva priznaje - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Tri nedelje nakon upada na rusku teritoriju, ukrajinska invazija na Kursk zastala je na nešto više od 1.000 zauzetih kvadratnih kilometara, gde je najveće naselje Sudža sa oko 5.000 stanovnika pre evakuacije, dok je najbliži strateški cilj, nuklearna elektrana u Kurčatovu, i dalje daleko van domašaja kopnenih trupa.

Iako su naizgled utihnuli ukrajinski napadi, posle gubitaka u pravcima ka selima Korenovo i Kazačnja Loknja, a ruska vojska vratila neke deliće zauzete terotorije pod kontrolu, za sada nema naznaka da će skoro biti oslobođene pogranične teritorije.  

profimedia

 

 

Dok većina ruskih analitičara priča o tome kako je to baš ono što Rusiji odgovara jer je navukla Ukrajinu da pošalje najbolje trupe i mnogo oklopnih vozila, PVO sistema i artiljerije koji polako bivaju uništeni, u medijima se priča i o daleko strašnijem scenariju po Moskvu.

Naime, istaknuti vojni analitičar i predsednik Saveza veterana iz Avganistana Franc Klincevič smatra da su borbe u Kursku mnogo teže nego što se to predstavlja, da je broj ukrajinskih vojnika sa početnih 12.000, uprkos gubicima, možda narastao na 20.000, kao i da je sve to deo šire NATO akcije koja uključuje američku flotu na Bliskom istoku, Poljsku, Finsku i Baltičke zemlje.

Tanjug/AP/Andrew Vaughan/The Canadian Press

 

On se 26. avgusta pojavio u emisiji "Velika igra" Prvog kanala državne televizije u udarnom terminu, gde obično dolaze analitičari i politikolozi "odobreni" od strane državnog vrha, čiji su voditelji Vječeslav Nikonov i Dmitrij Sajms veoma bliski Kremlju. Iako se tu mogu čuti neke ograničene kritike na račun ruske vojske, Klincevič se fokusirao na, po njemu, sasvim realan put ka Trećem svetskom ratu.

"Kada posmatramo događaje u Poljskoj, pribaltičkim zemljama i u Finskoj moramo da kažemo našim gledaocima da su se na nas ozbiljno okomili. Ta dva nosača aviona, grupacije brodova sa američkim nosačima aviona, koji prilaze Sredozemnom moru, gde mnogi računaju da je to u odnosu na Iran, ja kao vojni analitičar, razumem da oni imaju do 4.000 visoko preciznih raketa koje je moguće istovremeno ispaliti, što je u razmerama globalnog udara", kazao je, osvrćući se to da je Finska dala SAD da koriste 15 njenih baza.

Pored toga, Klincevič sa velikom sigurnošću tvrdi da su među ukrajinskim trupama specijalne snage raznih NATO zemalja, kao i da je grupacija u Kursku veoma dobro opremljena, obučena i da će biti izuzetno teško potisnuti ih. To se u potpunosti razlikuje od tipičnog ruskog pristupa da je to samo "antiteroristička operacija" i da više liči na lov na razbojnike po šumama nego na rat.

Najgori scenario u slučaju napada u srce Rusije

Sa procenom snage ukrajinskih trupa slaže se jedan od vodećih američkih analitičara Rusije i Istočne Evrope Gilbert Doktorov, koji je u jednom intervjuu na geopolitičkom Youtube kanalu "Dialogue Works" rekao da mnogi proruski analitičari na Zapadu, koji se hvale izvorima iz ruskog državnog vrha ili armije, zaboravljaju da postave pitanje zašto baš njima, strancima, sve to pričaju u poverenju, nagoveštavajući da je to deo informacione strategije Kremlja.

Kao primer navodi medijski veoma istaknutog čečenskog komandanta Aptija Alaudinova, čija je jedinica "Ahmat" umešana u borbe u Kursku i koji se redovno pojavljuje na društvenim mrežama i medijima. Doktorov se prisetio jednog njegovog TV nastupa u vezi Bahmuta, kada zapravo ništa nije rekao.

"On nikada nije rekao u etru nešto što bi bilo kome bilo od neke koristi, osim činjenice da pokazuje lice i uverava da stvari idu dobro. I ozbiljno se pitam, zašto moje kolege misle da će od gospodina Alaudinova, iza zatvorenih vrata, dobiti informaciju koju ovaj profesionalni vojnik i ruski patriota verovatno nikome neće dati", primetio je stručnjak.

Non-šalantna izveštavanja Alaudinova, kao i državnih medija, sa fronta nikako ne vode do zaključka da je Rusija sve bliže Trećem svetskom ratu, zbog čega je čudno da je Klinceviču dozvoljeno da na ovaj način alarmira javnost.

  
"Ono što Klincevič kaže je da je zauzimanje teritorije, upad u Kursk, deo većeg plana koji je još uvek u toku. A veći plan je talas vazdušnih napada na srce Rusije. O tome se kompletna diskusija i dalje vodi. Hoće li Vašington dati saglasnost? Zar Vašington neće dati saglasnost Zelenskom da koristi rakete i artiljerijsku opremu koju je NATO isporučio Ukrajini unutar ruske teritorije, unutar Kurska? Da li će dozvoliti da napadi dugog dometa iz avina F-16, koji su sada u funkciji, koriste francuske rakete 'Scalp' ili britanski ekvivalent 'Storm Shadov', za napad unutar Rusije? Argument za gospodina Zelenskog je da će se oni koristiti za neutralisanje vazdušnih baza iz kojih Rusija sada napada svojim navođenim bombama i ostalim", rekao je Doktorov, pominjući sve učestalije zahteve ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da mu se dozvoli upotreba zapadnih projektila na ruskoj teritoriji.

AP/Lewis Joly

 

Međutim, on smatra, kao i Klincevič, da je Rusija već pomerila avione dublje u pozadinu i da vrši napade ukrajinske trupe u Kursku i sa druge strane granice sa udaljenosti veće od 900 km.

"Tako da ništa što su SAD ili Britanija ili Francuska ili Nemačka isporučile od visoko preciznih, dalekometnih raketa nikada ne bi moglo da dotakne ruske vazdušne baze i avione koji sada udaraju na Ukrajinu Ako bi Vašington rekao 'samo napred', oni bi bombardovali ruske fabrike, ruske mostove, kao što je Kerčki most, civilnu infrastrukturu i vojnu infrastrukturu u srcu Rusije, što je početak Trećeg svetskog rata, jer je to crvena linija čiji prelazak Rusija neće prihvatiti“, rekao je Doktorov, dodajući da bi to značilo pokušaj remećenja ratne ekonomije i traumiranja civilnog društva radi svragavanja vlasti.

Doktorov zatim iznosi stravičan scenario u kojem, "priterana uza zid", Moskva ne bi napala skladišta naoružanja i baze, recimo u Poljskoj, već bi odmah udarila na Vašington.

Podsećamo Zelenski je najavio da će u septembru američkom predsedniku Džozefu Bajdenu predati "plan za pobedu Ukrajine u ratu", koji obuhvata četiri tačke.

- Jedna od oblasti plana, čiji je deo već završen, je Kurska oblast. Drugi pravac je strateško mesto Ukrajine u bezbednoj infrastrukturi sveta. Treći pravac je moćan paket prisiljavanja Rusije da diplomatski okonča rat. Četvrti je ekonomski, neću o tome detaljno - rekao je Zelenski.

Sva četiri pravca podrazumevaju učešće SAD, bilo da je to slanje oružja, dozvola za njegovo korišćenje, ili potezi na geopolitičkoj sceni u cilju izolovanja Rusije. 

Lavrov i Rjabkov otvoreno prete Vašingtonu za sve što se dešava u Kursku

Koliko god ovo zvučalo kao alarmizam, ne može se znati kakvi se razgovori vode u Kremlju po tom pitanju, ali je u zadnje vreme bilo nekoliko zabrinjavajućih signala, koji pominju i nukleranu doktrinu i direktno krive Vašington za sve što se dešava u Kursku.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je 27. avgusta da Rusija trenutno "precizira" svoju nuklearnu doktrinu.

"Veoma je važno shvatiti da imamo svoju doktrinu, uključujući i doktrinu u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja, koja se, inače, sada precizira i koja je dobro poznata američkim zvaničnicima“, rekao je on novinarima.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

Lavrov je zatim pomenuo da je stav američke strane da će Evropa "prva stradati ako izbije novi svetski rat". 

"Uopšteno govoreći, ovo je detalj koji govori o mentalitetu američkih planera i geostratega, koji su uvereni da će ostati netaknuti. Način na koji oni izražavaju svoje misli je u izvesnom smislu frojdovski. Treći svetski rat je loš jer ne želimo da Evropa bude povređena. Ovo je suština američkog mentaliteta, mentaliteta gospodara, koji ostaje na sa druge strane okeana, sigurni u svoju bezbednost i uvereni da će sav prljav posao, kako se ispostavilo, obaviti ne samo Ukrajinci, već i Evropljani“, kazao je Lavrov.

Veoma oštar bio je i zamenik Lavrova Sergej Rjabkov, rekavši da će posledice za Sjedinjene Države zbog navodne umešanosti Vašingtona u ukrajinski napad Kursku oblast biti mnogo teže nego ranije.

"Stiče se utisak da su naše kolege [u Vašingtonu] odbacile ostatke zdravog razuma i veruju da mogu sve. Njihovi klijenti u Kijevu imaju sličan pristup. Posledice bi mogle biti mnogo teže od onih koje već doživljavaju, oni znaju gde i u kojim oblastima mi reagujemo u praktičnom smislu“, istakao je visoki diplomata.

Ruski diplomata je naglasio da se "uočavaju praktične posledice onoga što više nije optužba već očigledna činjenica”, dodavši da Amerikanci znaju o čemu govori.

"Želeo bih da kažem da se kurs eskalacije Vašingtona suočava sa sve većim prkosom“, kazao je Rjabkov, ne otkrivajući nikakve detalje.

Komentari (0)

Evropa