Evropa

Durov stavljen pod sudski nadzor uz kauciju: Osnivaču Telegrama zabranjeno da napusti Francusku

Komentari

Autor: BBC

28/08/2024

-

22:27

Durov stavljen pod sudski nadzor uz kauciju: Osnivaču Telegrama zabranjeno da napusti Francusku
Mask - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osnivaču i generalnom direktoru platforme društvenih mreža Telegram francuski sud odredio je kauciju u vrednosti od pet miliona evra, stavljen je pod sudski nadzor i zabranjeno mu je da napusti Francusku, prenose francuski mediji.

Durov je rođen u Rusiji, ima francusko državljanstvo i mora da se pojavi u francuskoj policijskoj stanici dva puta nedeljno.

Pavel Durov optužen je na današnjem saslušanju za šest krivičnih dela, uključujući zloupotrebu onajn platforme za obavljanje nelegalnih transakcija, a za ta dela preti mu kazna do deset godina zatvora.

Durova je u subotu uveče uhapsila francuska policija na pariskom aerodromu Burž nakon što je sleteo privatnim avionom iz Azerbejdžana.

profimedia

 

U saopštenju od srede, pariski tužioci su rekli da je Durov stavljen pod zvaničnu istragu zbog navodnih krivičnih dela koja uključuju:

* Saučesništvo u administraciji onlajn platforme za omogućavanje nezakonitih transakcija organizovane bande

* Odbijanje komunikacije sa vlastima

* Saučesništvo u organizovanom kriminalu distribucije seksualnih slika dece

U Francuskoj, stavljanje pod formalnu istragu ne implicira krivicu niti nužno rezultira suđenjem ali ukazuje da sudije smatraju da postoji dovoljno predmeta za nastavak istrage, prenosi BBC.

Durov do sada nije davao javne komentare o najnovijim dešavanjima.

Njegovo iznenadno hapšenje stavilo je u centar pažnje krivičnu odgovornost Telegrama, popularne aplikacije sa oko milijardu korisnika, i pokrenulo debatu o slobodi govora i vladinoj cenzuri.

Specijalizovani francuski detektivi za sajber kriminal i prevare objavili su ranije ove nedelje da je Durovovo hapšenje deo opsežne istrage o neuspehu u moderiranju navodnih kriminalnih aktivnosti u aplikaciji za razmenu poruka.

U saopštenju u nedelju, Telegram je rekao da se pridržava zakona Evropske unije, da je "u okviru industrijskih standarda i da se stalno poboljšava".

"Generalni direktor Telegrama, Pavel Durov, nema šta da krije i često putuje po Evropi. Apsurdno je tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu te platforme", navodi se u saopštenju.

Samozvani libertarijanac koji se često predstavlja kao "ruski Mark Zakerberg", živi u Dubaiju, gde se nalazi Telegram, i ima državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi "Guardian".

Nedavno je rekao da je pokušao da se skrasi u Berlinu, Londonu, Singapuru i San Francisku pre nego što je izabrao Dubai, koji je hvalio zbog njegovog poslovnog okruženja i "neutralnosti".

profimedia

 

Telegram već dugo pažljivo prate agencije za sprovođenje zakona širom sveta zbog toga što ga koriste terorističke organizacije, trgovci drogom, trgovci oružjem i ekstremne ekstremističke grupe ekstremne desnice za komunikaciju, regrutovanje i koordinaciju.

Durov je ranije ignorisao višestruke pozive i sudske naloge koje su slale zapadne policijske vlasti.

U retkom intervjuu za Financial times u martu, Durov je rekao da su materijali za zlostavljanje dece i javni pozivi na nasilje "crvene linije" za Telegram. Ali on je takođe više puta promovisao minimalnu politiku moderiranja platforme i posvećenost slobodi govora, hvaleći se da njegova kompanija zapošljava samo 30 inženjera sa punim radnim vremenom.

Ruski izgnanik koji je posetio Moskvu 50 puta

Durov je uglavnom uspevao da izbegne uvid javnosti sa kojim se suočavaju najviši rukovodioci drugih tehnoloških kompanija, poput Ilona Maska i Marka Zakerberga. Retko je davao intervjue, radije pokazivao asketski način života svojim pratiocima na Instagramu, gde povremeno deli svoje fotografije bez majice. Prošlog meseca je svojim pratiocima na društvenim mrežama rekao da kao donator sperme sada ima više od 100 biološke dece.

Rusiju je napustio 2014. nakon što je odbio da se povinuje zahtevima Kremlja da ugasi opozicione grupe na društvenoj mreži VK koju je osnovao kada je imao 22 godine. Bio je primoran da proda VK nakon spora sa vlasnicima povezanim sa Kremljom i okrenuo se ka Telegramu, aplikacija koju je osnovao sa svojim bratom Nikolajem 2013. godine.

Rusija je pokušala da zabrani Telegram 2018. godine, ali je ukinula sva ograničenja na platformi nakon što su ruske vlasti izjavile da je Durov spreman da sarađuje u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Sastanci sa Makronom

Dok se Durov povremeno predstavljao kao ruski izgnanik, podaci u koje je Guardian imao uvid pokazuju da je on posetio zemlju više od 50 puta između 2015. i 2021. godine, što je dovelo do ponovnih spekulacija o njegovim vezama sa Kremljom. Ruski zvaničnici okarakterisali su hapšenje Durova kao politički motivisano, što je Makron negirao.

Postavljena su i pitanja o vremenu i okolnostima pritvaranja Durova, posebno da li je znao da je Pariz izdao nalog protiv njega.

List Mond je objavio da se Durov sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u nekoliko navrata pre nego što je dobio francusko državljanstvo 2021. godine po posebnoj proceduri rezervisanoj za one za koje se smatra da su dali poseban doprinos Francuskoj.

Wall Street Journal je objavio da je Makron 2018. predložio da Durov preseli sedište Telegrama u Pariz, što je Durov navodno odbio.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa