Planeta

WSJ: Francuski obaveštajci hakovali telefon Durova, Makron mu tražio da preseli sedište Telegrama u Pariz

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

13:52

WSJ: Francuski obaveštajci hakovali telefon Durova, Makron mu tražio da preseli sedište Telegrama u Pariz
WSJ: Francuski obaveštajci hakovali telefon Durova, Makron mu tražio da preseli sedište Telegrama u Pariz - Copyright AP/Michel Euler, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuske obaveštajne službe su u 2017. hakovale ajfon osnivača društvene mreže Telegram Pavela Durova, prenosi Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na anonimni upućeni izvor.

Kako se navodi, kodni naziv ove operacije je bio "Purpurna muzika" (Purple Music), a Francuzima su u izvođenju ovog zadatka pomagali i obaveštajci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Wall Street Journal dodaje da su francuski obaveštajci verovali da teroristi iz Islamske države koriste Telegram da regrutuju militante i planiraju napade.

Administracija Telegrama je prema izvoru bliskom osnivaču ove aplikacije godinama ignorisala sudske pozive i naloge koje su izdavale agencije za sprovođenje zakona, prenosi Komersant. Sagovornik WSJ nije precizirao koje su zemlje poslale sudske pozive.

Izvori takođe navode da je u 2018. godini predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao Pavela Durova na večeru i tom prilikom mu predložio da preseli sedište Telegrama u Pariz.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet