Evropa

Italija pred najtoplijim vikendom ove godine: Temperature u porastu na jugu Evrope, u Srbiji od utorka do 40 stepeni

Komentari

Autor: Euronews

08/08/2024

-

09:04

Italija pred najtoplijim vikendom ove godine: Temperature u porastu na jugu Evrope, u Srbiji od utorka do 40 stepeni
Italija pred najtoplijim vikendom ove godine: Temperature u porastu na jugu Evrope, u Srbiji od utorka do 40 stepeni - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Za vikend koji sledi temperature u Italiji će verovatno premašiti 40 stepeni i predviđa se da će upravo ovaj vikend biti najtopliji u zemlji do sada ove godine Najviša temperatura, kako se očekuje, iznosiće čak 43 stepena Celzijusovih i to na južnom kopnu, ali i na dva velika ostrva Sardiniji i Siciliji. Tropske temperature stiži i u druge delove južne Evrope, a novi toplotni talas danas počinje i u Srbiji. 

Od 10. do 11. avgusta takođe se očekuje da će temperature u centralnoj i severnoj Italiji porasti na između 39 i 40 stepeni Celzijusa. Severni gradovi, uključujući Bolcano, Feraru i Bolonju, neće biti pošteđeni intenzivne vrućine.

Meteorolozi kažu da će toplotni talas biti praćen i visokom vlažnošću, povećavajući rizik za ugrožene grupe poput starijih i dece. Bilten Ministarstva zdravlja je 7. avgusta izdao narandžasta upozorenja za Kampobaso, Frozinone, Latinu, Peruđu i Rim, prenosi Euronews.

Od 8. avgusta Peruđa i Rim su pod crvenim upozorenjima zbog vrućine, a Breša, Kampobaso, Firenca, Frozinone, Latina i Rieti su pod narandžastim meteoalarmom.

Meteorolozi su upozorili da postoji i mogućnost intenzivne grmljavine, posebno na severu Italije. U alpskim i apeninskim regionima će verovatno biti najnestabilnije vreme. 

Zašto je tako vruće u Italiji?

Italija je od 15. jula bila pod anticiklonom - takođe poznatom kao toplotna kupola - koji se pomerio iznad Sredozemnog mora iz pustinje Sahare u Africi. Ovo je vremenski sistem koji sporo cirkuliše vazduh oko centralne oblasti niskog pritiska.

Evropa je takođe kontinent koji se najbrže zagreva na svetu sa temperaturama koje rastu za otprilike dvostruko više od globalnog proseka, prema nedavnom izveštaju Svetske meteorološke organizacije i klimatskog monitora EU Kopernik.

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

Anticiklon nad Italijom polako jača i izaziva postepeni porast temperature. Ove nedelje temperature se već kreću od 38 do 39 stepeni u centralnim i južnim delovima zemlje. Pretpostavlja se da će dostići svoj vrhunac tokom vikenda i gurnuti termometre do maksimuma od 43 stepena.

Meteorolozi kažu da je ovo početak novog toplotnog talasa koji će trajati najmanje do sledeće nedelje. U ovom trenutku, predviđaju da Italija verovatno neće videti olakšanje od ekstremne vrućine najmanje do sredine avgusta.

Dugotrajne visoke temperature takođe su podigle nivo smrzavanja u planinskim predelima na 5.000 metara, što bi moglo da ubrza topljenje alpskih glečera.

I u Španiji više od 40 stepeni

Španija se takođe suočava sa sedmicom ekstremnih vremenskih uslova sa temperaturama iznad 40 stepeni u mnogim delovima zemlje - posebno na jugu i unutrašnjosti.

"Vrlo visoke temperature u narednih nekoliko dana u velikim delovima Španije. Ako uporedimo toplotni karakter predviđen za vazdušnu masu koja se nalazi iznad zemlje sa rekordima od 1991. do 2020. godine, biće jedna od najtoplijih... čak i sa rekordnim vrednostima“, napisala je španska meteorološka agencija Emet u objavi na društvenoj mreži X.

Najviše temperature prognozirane su u dolinskim predelima na jugu zemlje, kao i u delovima Kastilje-La Manče.

Španska meteorološka agencija Emet stavila je u utorak gradove Toledo i Kordobu pod narandžasto upozorenje. Ostali delovi Andaluzije i Kastilja-La Manča, kao i oblasti Aragona, Balearskih ostrva, Kastilje i Leona, Katalonije, Ekstremadure, Madrida, Mursije i Valensije takođe su dobili žuta vremenska upozorenja.

Ali visoke temperature su samo jedan oblik ekstremne vremenske prognoze koja će ove nedelje pogoditi Španiju. Stručnjaci kažu da u severoistočnim i planinskim predelima severa postoji mogućnost grmljavine, grada i vetra do 90 kilometara na sat.

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

Biće "lokalno jakih oluja na Pirinejima i istočnim iberijskim planinama", navodi Emet. Dodaje da "nisu isključeni jaki vetrovi na obalama Galacijskog Atlantika".

Upozorenje u Srbiji

Inače, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da danas počinje novi toplotni talas u Srbiji. 

U Srbiji danas i sutra će maksimalna temperatura biti od 32 do 35 stepeni, za vikend i u ponedeljak od 32 do 37, a od narednog utorka još toplije - od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

U Beogradu danas i sutra maksimalna temperatura do 33 stepena, za vikend i u ponedeljak od 34 do 36, a od narednog utorka još toplije - oko 38 stepeni Celzijusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa