Društvo

Stiže nam novi toplotni talas: Stabilno i umereno toplo vreme uskoro će zameniti skok temperature i suša

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/08/2024

-

07:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas umereno toplo uz duže sunčane intrvale. Kiša i pljuskovi biće retka pojava, uglavnom rezervisana za planine U južnom delu Srbije danas je uključen najniži stepen upozorenja-žuti meteoalarm. On upozorava na grmljavinu koja će tek ponegde biti praćena kratkotrajnim pljuskom ili kišom, navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Ćirković..

Vremenske prilike danas i narednih dana biće pod uticajem snažnog anticiklona, koji će nam obezbediti relativno stabilno vreme. Međutim, malo vlage i dalje je prisutno u višim slojevima atmosfere zato danas može malo zagremeti, a moguća je ponegde kiša.

Šanse za kišu su vrlo male, oko 20 posto, i biće rezervisane samo za južne predele Srbije, odnosno za brda i planine. U ostalim predelima biće promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima.

Kada je reč o vetru, u narednim satima duvaće umeren, na istoku i pojačan severozapadni vetar. Brzina vetra neće prelaziti 50 km/h.

Maksimalna temperatura danas će biti u okvirima višegodišnjeg proseka, od 27 do 30 stepeni.

U nastavku nedelje čeka nas sve toplije i sunčanije vreme. U četvrtak počinje i novi toplotni talas koji će biti dugotrajan, ali ne previše intezivan. Maksimalna temperatura kolebaće se od 30 do 35 stepeni.

Toplotni talas, pratiće i suša koja je i karakteristična za ovaj najtopliji deo godine. U narednim danima opasnost od šumskih i drugih požara biće velika, zato budite na dodatnom oprezu i ne palite vatru na otvrenom.

U zapadnom i južnom delu Srbije indeks opasnosti od šumskih požara je ekstremno visok. Trenutno su aktivni požari na više lokacija - Zlatiboru, Tari, Murtenici. Vremenski uslovi su nepovoljni, ali pripadnici Vojske Srbije ulažu maksimalne napore kako bi se požari stavili pod kontrolu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija