Društvo

RHMZ upozorava na početak novog toplotnog talasa: Kakve temperature nas očekuje narednih dana?

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2024

-

21:31

RHMZ upozorava na početak novog toplotnog talasa: Kakve temperature nas očekuje narednih dana?
RHMZ upozorava na početak novog toplotnog talasa: Kakve temperature nas očekuje narednih dana? - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas na početak novog toplotnog talasa u Srbiji.

U četvrtak i petak u Srbiji će maksimalna temperatura biti od 32 do 35 stepeni, za vikend i u ponedeljak od 32 do 37, a od narednog utorka još toplije - od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

U Beogradu u četvrtak i petak maksimalna temperatura do 33 stepena, za vikend i u ponedeljak od 34 do 36, a od narednog utorka još toplije - oko 38 stepeni Celzijusa.

Prognoza za sutra

U Srbiji će u četvrtak, 8. avgusta, biti pretežno sunčano i toplo, posle podne uz promenljivu oblačnost, osim na istoku i jugoistoku zemlje, dok se ređa pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom očekuje na severozapadu, jugozapadu i jugu Srbije, saopštio je danas Republički Hidrometeorološki Zavod.

Duvaće slab, promenljiv vetar, posle podne slab do umeren severozapadni, dok će temperature biti od 11 do 35 stepeni.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo, posle podne uz promenljivu oblačnost, vetar slab, promenljiv, posle podne slab severozapadni, a najviša dnevna temperatura biće oko 33 stepena.

Koliko su opasni toplotni talasi?

Velike vrućine polako postaju jedan od vodećih uzroka smrti povezan sa nepovoljnim vremenskim prilikama. Po poznatoj studiji objavljenoj prošle godine, a koja se odnosila na (tada) rekordno leto 2022. godine u Evropi, od posledica vrućina je, između 30. maja i 4. septembra 2022. godine u Evropi život izgubilo preko 61.000 ljudi. 

U Srbiji, procenjeni broj žrtava bio je 574, od čega su većinu činile žene.

Ali posledice vrućina ne mere se samo smrtima. Pored povećanog mortaliteta, toplotni ekstremi se povezuju i sa učestalijim posetama službama hitne zdravstvene nege i prijemima u bolnicu, nepovoljnim ishodima trudnoće i porodjaja, kao i sa velikim povećanjem troškova zdravstvene zaštite. Drugi efekti koje statistički podaci beleže su povećan broj sportskih oboljenja i povreda, kao i pojava negativnih psiholoskih efekata na pojedince, piše Klima101.

Zašto su toplotni talasi opasni po zdravlje - i kako da se zaštitimo, možete pročitati u odvojenom TEKSTU

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija