Evropa

Direktor ukrajinskog Naftogasa: Situacija oko isporuke nafte Lukoila ispolitizovana

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

23:00

Direktor ukrajinskog Naftogasa: Situacija oko isporuke nafte Lukoila ispolitizovana
Direktor ukrajinskog Naftogasa: Situacija oko isporuke nafte Lukoila ispolitizovana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor ukrajinske kompanije Naftogas Aleksij Černišov ocenio je danas da je situacija sa ukrajinskom zabranom tranzita nafte ruske kompanije Lukoil u Mađarsku i Slovačku ispolitizovana.

On je naglasio i da su pomenute zemlje u julu dobile istu količinu nafte kao i pre zabrane, preneo je Rojters.

"Situacija oko Lukoila i dela ovog tranzita je donekle ispolitizovana“, rekao je Černišov.

Kako je ranije preneo je Interfaks, ruska energetska kompanija Lukoil u julu nije isporučivala naftu preko Ukrajine u Slovačku i Mađarsku pošto je prethodno Kijev stavio Lukoil na novu listu sankcija.

Kijev je prošlog meseca pooštrio sankcije protiv Lukoila, glavnog snabdevača energenata za Mađarsku i Slovačku, čime je u suštini zabranio tranzit nafte prema srednoj Evropi kroz ukrajinski deo naftovoda Družba.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ranije je izjavio da ova odluka Kijeva ugrožava sigurnost snabdevanja energijom Mađarske i Slovačke.

"Ova odluka je neprihvatljiva i neshvatljiva od strane države koja želi da uđe u Evropsku uniju", dodao je Sijarto.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

Peter Sijarto

Prema njegovim rečima, ovaj korak Ukrajine "krši sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU, koji zabranjuje prekid tranzita energetskih resursa".

Sijarto je potom dodao da je odluka Kijeva da zaustavi isporuke nafte "Lukoila" Mađarskoj i Slovačkoj verovatno je koordinisana u Briselu jer "ne mogu da podnesu da se Mađarska nije povukla pod pritiskom", preneo je MTI.

Sijarto je istakao da je odluka Ukrajine uticala na trećinu mađarskog uvoza sirove nafte i 40-45 odsto slovačkog uvoza, što predstavlja "značajan rizik za snabdevanje energijom".

U međuvremenu je slovački premijer Robert Fico sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom razgovarao o uvođenju sankcija Lukoilu, rekavši da je reč o besmislenoj akciji koja ne šteti Rusiji, već uglavnom pojedinim zemljama članicama EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa