Evropa

EU odbila zahtev Mađarske i Slovačke da se uključi u spor sa Ukrajinom o Lukoilu

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

17:44

EU odbila zahtev Mađarske i Slovačke da se uključi u spor sa Ukrajinom o Lukoilu
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil". 

Komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je za Fajnenšel tajms (FT) da će Briselu biti potrebno više vremena za prikupljanje dokaza i procenu pravne situacije.

Na sastanku trgovinskih zvaničnika zemalja članica EU u sredu, 11 zemalja podržalo je stav Dombrovskisa, a nijedna nije stala na stranu Budimpešte i Bratislave, rekla su tri neimenovana diplomatska izvora za FT.

Jedan od izvora je naveo da trgovinski sporazum sa Ukrajinom uključuje bezbednosnu klauzulu koja bi mogla da dozvoli prekid snabdevanja.

Mađarski premijer Viktor Orban je poslednjih nedelja izazvao kritike većine članica EU i EK zbog toga što je bez saglasnosti Brisela o mirovnom planu za Ukrajinu razgovarao tokom poseta Rusiji i Kini.

Zvaničnici u Kijevu insistiraju na tome da kroz naftovod teče ista količina nafte kao i ranije, zahvaljujući drugim ruskim kompanijama.

Mađarskoj i Slovačkoj odobrena su izuzeća od zabrane uvoza ruske nafte koja važi za zemlje EU nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Ali nedavna odluka Kijeva da zaustavi tranzit proizvoda "Lukoila" iz Rusije kroz naftovod "Družba" mogla bi da smanji isporuke Mađarskoj i Slovačkoj, saopštili su zvaničnici dve zemlje.

Mađarska i Slovačka su zbog toga pisale EK, koja se bavi trgovinskom politikom EU, tražeći od nje da otvori konsultacije u okviru trgovinskog sporazuma sa Ukrajinom.

Ruska nafta čini od 35 do 40 odsto ukupne nafte koja se prerađuje u jedinoj rafineriji u Slovačkoj. 
Proizvodi od te nafte izvoze se i u Ukrajinu i mnoge zemlje centralne Evrope. Ukoliko Slovačka ne bude u mogućnosti da uvozi iz Rusije, to bi imalo ogroman uticaj, rekao je diplomata EU.

Slovački predsednik Peter Pelegrini rekao je da će biti "primoran da reaguje", ukoliko Ukrajina ne promeni stav o "Lukoilu". 

Pelegrini je napomenuo da Slovačka pomaže Ukrajini u rezervama gasa i snabdevanju električnom energijom. Zvaničnici Mađarske odbili su da komentarišu za FT.  Nafta "Lukoila" koja prolazi kroz gasovode u Ukrajini čini oko 25 do 30 odsto od ukupnog uvoza nafte u Mađarsku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa