Evropa

Pelegrini o prekidu snabdevanja naftom: Slovačka može da primeni uzvratne mere protiv Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

23:25

Pelegrini o prekidu snabdevanja naftom: Slovačka može da primeni uzvratne mere protiv Ukrajine
Pelegrini o prekidu snabdevanja naftom: Slovačka može da primeni uzvratne mere protiv Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Zvanična Bratislava bi mogla preduzeti uzvratne mere protiv Ukrajine zbog nedavne odluke Kijeva da prekine snabdevanje naftom kompaniji Lukoil u Slovačkoj, izjavio je danas slovački predsednik Peter Pelegrini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovačkim ministrom odbrane Robertom Kalinakom (Smer-SD).

Prema rečima slovačkog predsednika i ministra, odluka Ukrajine da zaustavi tranzit nafte za potrebe Lukoila u Slovačkoj i Mađarskoj podriva dobre komšijske odnose između zemalja, prenosi agencija TASR.

"Čvrsto verujem da će Ukrajina uspeti da ispravi stvar što je pre moguće, jer će Slovačka, kao suverena zemlja, na kraju morati da preduzme mere odmazde, što ne bi bilo u korist Ukrajine, njenog naroda ili bilo koga od nas u regionu", rekao je Pelegrini.

Prema rečima slovačkog predsednika, Slovačka je jedan od ključnih dobavljača električne energije za Ukrajinu i uvek se ponašala kao odgovoran partner u snabdevanju.

Takođe je ukazao na humanitarnu pomoć koju je Slovačka pružila Ukrajini nakon ruske invazije, kao i donirane vojne odbrambene sisteme.

Ukrajina je prošlog meseca zaustavila tranzit nafte za Lukoil koja se isporučivala u Slovačku rafineriju Slovnaft u Bratislavi.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je danas rekao da su razmotrili situaciju koja je nastala zbog ''neprihvatljivog“ poteza Ukrajine da onemogući tranzit sirove nafte Lukoila u Mađarsku i Slovačku.

''Ne samo da time ugrožavaju energetsku bezbednost Mađarske i Slovačke, već i krše sporazum o pridruživanju između Evropske unije i Ukrajine“, rekao je Sijarto, navodi se u saopštenju ministarstva.

On je ranije izjavio da će Mađarska blokirati sredstva Evropske unije za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale municiju, dokle god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji.

"Jasno sam stavio do znanja da, dokle god Ukrajina ne reši ovo pitanje, svi treba da zaborave na isplatu 6,5 milijardi evra Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) kao kompenzaciju za pošiljke oružja", rekao je Sijarto za televiziju ATV.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa