Evropa

Gruzijska opozicija traži od Ustavnog suda da suspenduje zakon o stranim agentima: "Ruski zakon krši našu demokratiju"

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2024

-

21:21

Gruzijska opozicija traži od Ustavnog suda da suspenduje zakon o stranim agentima: "Ruski zakon krši našu demokratiju"
Gruzijska opozicija traži od Ustavnog suda da suspenduje zakon o stranim agentima: "Ruski zakon krši našu demokratiju" - Copyright Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarna opozicija u Gruziji podnela je zahtev Ustavnom sudu da suspenduje zakon "O transparentnosti stranog uticaja", poznat kao zakon o stranim agentima.

Opoziciona poslanica Tamara Kordžaja rekla je da je uverena da će Ustavni sud preduzeti privremenu meru za suspendovanje zakona.

"Parlamentarna opozicija je ujedinjena sa civilnim društvom, medijima, predsednikom Gruzije i svakim građaninom zemlje. Smatramo da „ruski zakon“ krši Ustav Gruzije, podriva demokratiju Gruzije i smatramo da je naša ustavna obaveza da to osporimo pred Ustavnim sudom", navela je ona, prenosi gruzijski TV1.

Kako je napomenula, zahtev je potpisalo 38 poslanika. Prema rečima predsednice "Nacionalnog pokreta" Tine Bokučave, "ako Ustavni sud ne iskoristi ovu šansu da stane na stranu Ustava i gruzijskog naroda, gruzijski narod će tu šansu iskoristiti (na izborima) 26. oktobra".

"Pored toga što ruski zakon krši niz međunarodnih normi i standarda, on je u suprotnosti i sa Ustavom Gruzije. Konkretno, to je u suprotnosti sa članom 78. Ustava Gruzije, koji obavezuje sve vladine grane i institucije da učine sve što je u njihovoj moći da se priključe evroatlantskim strukturama zemlje", navela je ona.

U Gruziji je 14. maja usvojen zakon o stranim agentima. Proces je bio praćen nizom protesta u zemlji. Predsednica Salome Zurabišvili stavila je veto na ovaj akt, ali su ga kasnije poslanici većinom glasova prevazišli.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da će usvajanje zakona negativno uticati na proces integracije Gruzije u Uniju.

Pored toga, ambasador EU u Gruziji Pavel Gerčinski rekao je da je pristupanje republike EU suspendovano i da je zamrznuto 30 miliona evra izdvojenih za Ministarstvo odbrane zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa